Pörssisähkö on tällä viikolla poikkeuksellisen kallista – Energiateollisuuden johtaja kertoo syyt

Pörssisähkö on tällä viikolla poikkeuksellisen kallista – Energiateollisuuden johtaja kertoo syyt

Pörssisähkö on nyt poikkeuksellisen kallista. Tiistaina sähkön verollinen keskihinta on reilut 21 senttiä kilowattitunnilta.

Kalleimmillaan hinta pomppaa lähes 50 senttiin kilowattitunnilta päivällä kello 12–13. Hinnat näkyvät sähkölaskussa niillä asiakkailla, joilla on suoraan pörssisähköön sidottu sopimus.

Maanantaina pörssisähköstä sai pulittaa vielä enemmän. Verollinen hinta nousi iltaseitsemältä yli 68 senttiin kilowattitunnilta. Myös aamuyhdeksältä hinta oli yli 68 sentissä. Päivän keskihinta oli noin 30 senttiä.

Tällaisia pörssisähkön hintapiikkejä ei ole vielä tänä vuonna nähty. Esimerkiksi 28 viime vuorokauden keskihinta on alle viisi senttiä.

Ruotsin halpaa sähköä ei saada

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan korkea hinta johtuu kotimaisista tekijöistä. Ydinvoiman tuotantoa on rajoitettu, ja tuulitilanne on heikko. Lisäksi siirtoyhteydet Ruotsista eivät toimi normaalisti.

– Ruotsissa on erittäin edullista sähköä tarjolla runsaasti. Emme vain saa siirrettyä sitä tänne, Leskelä kertoo.

Pohjoisessa tuontikapasiteetti on laskenut 200 megawattiin, kun se on tavallisesti 1 200 megawattia. Rajoitus johtuu uuden Aurora Line -voimajohdon rakentamisesta ja kestää syyskuun 17. päivään saakka.

Etelä-Suomen ja Keski-Ruotsin välistä siirtoyhteyttä puolestaan korjataan, ja yhteyden kapasiteetti on puolitettu normaalista 1 200 megawatista.

Leskelän mukaan yhteyden korjausaikataulu on lykkääntynyt parilla päivällä. Viimeisimmän tiedon mukaan rajoitus jatkuisi vielä keskiviikkoon asti.

Suomen ydinvoimaloista Olkiluodon kakkosyksikön sähköntuotanto on keskeytetty jäähdytysjärjestelmän vuodon vuoksi. Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikkö on puolestaan vuosihuollossa.

Myös Loviisan ykkösyksikkö toimi sunnuntain alkuillasta maanantai-iltapäivään alennetulla teholla merivesipumpun vian vuoksi.

Leskelä ennakoi, että sähkön hinnan kannalta tilanne pysyy melko tiukkana tämän viikon ajan.

Näillä näkymin Suomen tuulivoiman kannalta olennaiselle alueelle on luvattu koko viikoksi melko heikkoa tuulta. Alue ulottuu Satakunnasta Meri-Lappiin. Tuuliennusteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti.

Tilannetta helpottaa merkittävästi, jos Etelä-Ruotsin siirtoyhteys saadaan kokonaan käyttöön. On myös mahdollista, että lämpövoimaloista saadaan jonkin verran lisäapua.

Eri tilanne kuin vuosi sitten

Pörssisähkön hinta heittelee nyt lähellä viime vuoden korkeimpia piikkejä. Esimerkiksi elokuussa 2022 kilowattitunnin hinta kävi lähellä euroa.

Leskelän mukaan viime syksyn tilanne oli erilainen kuin nyt ja taustalla olivat täysin eri syyt.

Tuolloin Venäjän energiantuonti Eurooppaan väheni dramaattisesti. Maakaasun ja muiden fossiilisten polttoaineiden hinta syöksyi ylöspäin. Energiasta oli pulaa.

– Korkeat hinnat olivat pitkälti tuontitavaraa Keski-Euroopasta, Leskelä toteaa.

Hänen mukaansa tilannetta olisi kuitenkin helpottanut, jos Suomessa olisi ollut paljon enemmän omaa sähköntuotantoa.

– Nyt tilanne on sitten se, että fossiilisten polttoaineiden hinnat eivät ole korkeat. Kaasuvarastot ovat täynnä.

Kotimaista tuotantokapasiteettia on tullut lisää Olkiluoto 3:n ja lisätuulivoiman myötä.

– Tällä hetkellä ei ole mitään sen kaltaista näkymää, mitä viime syksynä oli talvea vasten, Leskelä sanoo.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *