Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella on tehty kuluvana vuonna poikkeuksellisen paljon ilmoituksia pelastusrikkomuksista.
Pelastuslaki velvoittaa pelastusviranomaisen ilmoittamaan poliisille sellaisista tulipaloista, joita se epäilee tahallaan sytytetyksi. Ilmoitus täytyy tehdä myös silloin, jos pelastusviranomaisen tietoon tulleen tulipalon uskotaan olevan tuottamuksellisesti eli huolimattomuudesta syttynyt.
Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos syntyi vuodenvaihteessa Oulu-Koillismaan ja Jokilaaksojen pelastuslaitoksen yhdistyessä.
Kehittämispäällikkö Matti Virtasen mukaan molempien laitosten alueilla tehtiin aiemminkin epäillyistä pelastusrikkomuksista harkinnan mukaan ilmoituksia sekä suullisesti että kirjallisesti, mutta yhdistymisen myötä käytäntöjä yhdenmukaistettiin.
Nyt laitos ilmoittaa aivan kaikki sen tietoon tulevat pelastusrikkomusepäilyt poliisille ja tekee sen aina kirjallisesti.
– Ilmoitusten tekemisessä on aktivoiduttu selvästi. Toiminta on aiempaa koordinoidumpaa ja dokumentoidumpaa, Virtanen kuvailee.
Kulottamisesta ja muusta merkittävästi savua muodostavasta tulesta täytyy nykyisin tehdä aina ilmoitus alueen pelastusviranomaiselle. Kuvassa kulotusta Muurolan pohjoispuolella Rovaniemellä vuonna 2014.
Kuva: Anssi Jokiranta
Kulottamisesta täytyy nyt aina ilmoittaa
Pelastuslaitos tekee poliisille ilmoituksen pelastusrikkomusepäilystä esimerkiksi silloin, jos se käy hoitamassa niin sanotun nakit ja muusi –tehtävän.