Parmesanin kanssa ei pelleillä – suosikkijuustossa pian mukana yllättävä ”ainesosa”

Parmesanin kanssa ei pelleillä – suosikkijuustossa pian mukana yllättävä ”ainesosa”

Italialaiset juustonvalmistajat ovat alkaneet varustaa juustojaan mikrosiruilla tarkoituksenaan taklata kahden miljardin dollarin väärennösbisnestä.

Parmigiano Reggiano- eli parmesanjuustoja varustetaan suolarakeen kokoisilla mikrosiruilla, jotka asennetaan juuston kuoreen. Sirun avulla kuluttaja voi varmistua siitä, ettei hän ole ostanut ”halpaa kopiota”.

Juustoihin asennettavat sirut lähettävät yksilöivää sarjanumeroa. Lisäksi mikrosiruun on tallennettu juuston kypsymispäivä sekä alkuperä. Parmigiano Reggiano -konsortio on käynnistänyt mikrosirupilotin, jossa tarkoituksena on siruttaa 120 000 juuston erä.

TechSpot kirjoittaa, että juustoväärennökset ovat merkittävä bisnes. Italialainen maatalousjärjestö Coldiretti arvioi väärennösbisneksen vuosituotoksi peräti kaksi miljardia dollaria eli noin 1,85 miljardia euroa. Vastaavasti aidon parmesanbisneksen vuosiarvo on noin 2,5 miljardia dollaria.

Italialaiset ovat luonnollisesti ylpeitä juustoistaan, eivätkä he pidä tietyn maantieteellisen alueen ulkopuolella tuotettua parmesania aitona tavarana. Euroopan unioni on asettunut samalla kannalle, ja säädöksen mukaan Parman, Reggio Emilian, Modenan, Bolognan ja Mantuan ulkopuolella tuotettua parmesania ei saa markkinoida parmesanin nimellä.

EU-säädökset eivät kuitenkaan päde muualla maailmassa, ja suuri osa parmesanväärennöksistä tuotetaankin Yhdysvalloissa, Kalifornian osavaltiossa sekä New Yorkissa. Lisäksi valeparmesania lähtee matkaan runsaasti Brasiliasta.

Coldirettin arvion mukaan jopa kaksi kolmasosaa maailmalla myytävästä ”italialaisesta” ruuasta on väärennöstavaraa.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *