Hallitus selvittää myös mahdollisuudet natsismin ja kommunismin symbolien käyttämisen kriminalisointiin.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Hallitus kriminalisoi holokaustin kieltämisen Suomessa. Päätös julkistettiin osana hallituksen tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi.
Samalla vainojen uhrien muistopäivää aletaan viettää kansainvälisen käytännön mukaisesti eli holokaustin uhrien muistopäivänä.
Valtioneuvosto hyväksyi torstaina yleisistunnossaan eduskunnalle annettavan tiedonannon.
Hallitus selvittää myös mahdollisuudet natsismin ja kommunismin symbolien käyttämisen kriminalisointiin, kun niitä käytetään aatteiden edistämistä tavoitellen.
Hallitus käynnistää rasismin vastaisen kampanjan yhdessä työmarkkina-, urheilu-, kulttuuri- ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Pääministerin johdolla käydään vuosittain pyöreän pöydän keskustelu yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämisestä.
Hallitus pyrkii myös lisäämään maahanmuuttajataustaisten lasten osallistumista varhaiskasvatukseen. Samalla maahanmuuttajanaisten siirtymistä työmarkkinoille edistetään. Työelämän syrjimättömyyttä edistetään työmarkkinajärjestöjen kanssa.
Työntekijöiden hyväksikäytöstä määrättäviä rangaistuksia kiristetään ja valvontaa tehostetaan.
Yhteensä 23 eri toimenpidettä
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus sitoutuu yhdenvertaisuuden edistämiseen laaja-alaisesti ja koko vaalikauden ajan.
– Rasismille Suomessa ei ole tilaa. Poliittisten päättäjien on näytettävä esimerkkiä turvallisen ja yhdenvertaisen yhteiskunnan rakentamisessa, ja koko yhteiskunnan panosta tarvitaan, Orpo sanoi tiedonannon julkistamisen yhteydessä.
Kaikkiaan hallituksen tiedonannossa on 23 eri toimenpidettä yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi. Hallitus ohjaa tiedonannossa mainituille toimille riittävät resurssit budjettiriihessään menokehysten puitteissa.
– Kokoluokka tarkentuu varmasti sitten valtiovarainministerin johdolla käydyissä budjettineuvotteluissa, mutta alkuperäinen arvio on 1–1,5 miljoonan euron luokkaa, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.
Eduskunta käsittelee ensi viikolla
Eduskunnan käsittelyyn tiedonannon on tarkoitus edetä ensi viikon keskiviikkona. Tiedonannon käsittelyn päätteeksi äänestetään hallituksen tai yksittäisten ministerien luottamuksesta, jos keskustelun aikana on tehty ehdotus epäluottamuslauseen antamisesta valtioneuvostolle tai ministerille.
Oppositiosta vihreät ja vasemmistoliitto ovat kertoneet esittävänsä epäluottamusta valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps.) ja elinkeinoministerille Wille Rydmanille (ps.).
Hallitus nimitti kesällä työryhmän valmistelemaan tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Hallitus on kärvistellyt koko kesän erilaisissa rasismikohuissa, ja tiedonanto saikin kimmokkeen tästä keskustelusta.tajataustaisten lasten osallistumista varhaiskasvatukseen. Samalla maahanmuuttajanaisten siirtymistä työmarkkinoille edistetään. Työelämän syrjimättömyyttä edistetään työmarkkinajärjestöjen kanssa.