Kun Ukrainan sota sulki itärajan, on pohjoisen painoarvo kasvanut. Ruotsin raja on Suomen suurimpia huumereittejä.
Siksi Anu Ojalan uuden rikosromaanin Kuolonsoiton tapahtumapaikka on ajankohtaisempi kuin koskaan ennen.
– Eniten huolettaa, miten huumeiden yleistyminen vaikuttaa yhteiskuntaan. Huumemaailman lonkerot ujuttautuvat joka paikkaan.
Kuolinsoitto (Gummerus) käsittelee Ronja Jentzschin johtaman poliisiyksikön taistelua hyökyaallon lailla leviävää huumeongelmaa vastaan Meri-Lapissa Ruotsin rajalla. Nuorten fentanyylikuolemat uhkaavat riistäytyä käsistä. Jännittävässä dekkarissa seurataan poliisityölle omistautunutta Ronjaa ja rikosvyyhtiin sekaantunutta tullitarkastaja Kristiania.
Kuolinsoitto on jatkoa Ronja Jentzsch -dekkarisarjalle, jonka ensimmäinen osa Jääsilkkitie julkaistiin toissa vuonna.
Inspiraatio kumpuaa Yhdysvaltojen opioidiongelmasta
Alkulaukaisu dekkarisarjalle oli Ojalan lukema New York Timesin iso reportaasi, jossa Yhdysvaltain huumeviraston (DEA) työntekijä alkoi selvittämään yhden nuoren fentanyylikuolemaa.
Tämän eteen aukesi valtava kansainvälinen huumeverkosto. Yhdysvalloissa on paha opioidiongelma, joka on ajanut vahvoihin kipulääkkeisiin koukkuun jääneitä tavallisia perheitä kadulle.
Ojalan dekkarisarjassa kuvataan, miten huume-epidemia voisi pahimmillaan levitä myös Suomessa.
Ojalan mukaan Suomen tilanne ei ole vaipunut Yhdysvaltojen kaltaiseksi. Syytä lähempään tarkasteluun on. Viime vuosina etenkin nuorten huumeiden käyttö on normalisoitunut ja lisääntynyt. Samalla väkivaltarikokset ovat raaistuneet.