Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset Helsingissä ovat sujuneet rauhallisesti – ketään ei ole otettu kiinni

Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset Helsingissä ovat sujuneet rauhallisesti – ketään ei ole otettu kiinni

Helsingin keskustassa on ollut itsenäisyyspäivänä useita mielenosoituksia, jotka ovat sujuneet rauhallisesti. Poliisi ei ollut ottanut kello kuuden aikaan illalla vielä ketään kiinni. Poliisi on odottanut paikalle tuhansia ihmisiä.

Keskustassa on liikkunut illalla äärioikeistotaustainen Suomi herää -kulkue sekä äärioikeistoa vastustava Suomi ilman natseja -kulkue. Molemmat ovat sujuneet tähän mennessä rauhallisesti.

Tänään on järjestetty myös opiskelijoiden soihtukulkue, joka on järjestetty vuodesta 1951 lähtien.

Suomi herää -mielenosoituksessa noin 250 ihmistä

Äärioikeistotaustainen Suomi herää -kulkue lähti liikkeelle Helsingin keskustassa noin neljältä iltapäivällä. Mielenosoituksen järjestää avoimen rasistinen ja fasistinen sinimusta liike.

Paikalla oli noin 250 mielenosoittajaa. Mukana oli esimerkiksi äärioikeistojärjestö Soldiers of Odinin logoilla varustautuneita ihmisiä.

Kulkueessa oli mukana myös muutamia ihmisiä, joiden asusteissa oli natsisymboleja. Esimerkiksi yhdellä naisella oli sukat, joissa oli hakaristit. Toisella osallistujalla näkyi kansallissosialismiin yhdistetty musta aurinko -tunnus. Joukossa näkyi myös kelttiläinen risti, joka on yhdistetty äärioikeistoon.

Useat henkilöt olivat peittäneet kasvonsa ja pukeutuneet mustiin.

Poliisit joutuivat pitämään vastamielenosoittajia loitolla äärioikeiston kulkueesta noin puoli viiden aikoihin. Tilanteessa ei otettu kuitenkaan poliisin mukaan ketään kiinni.

Suomi herää -kulkue liikkui eduskuntatalon eteen, jossa mielenosoitus jatkui useilla puheilla. Mielenosoittajat lähtivät eduskuntatalolta noin kuuden aikaan illalla.

Hieman ennen kello seitsemää illalla lähti liikkeelle 612-soihtukulkue Töölöntorilta.

Äärioikeistoa vastustavassa mielenosoituksessa mukana yli 1 500 ihmistä

Äärioikeistoa vastustava Helsinki ilman natseja -mielenosoitus lähti liikkeelle Helsingin keskustassa noin puoli kuuden maissa alkuillasta. Mielenosoituksen lähtö myöhästyi vajaan tunnin, koska poliisi halusi antaa ylioppilaiden soihtukulkueelle aikaa liikkua ohi. Soihtukulkue oli myöhästynyt aikataulustaan.

Paikalla on poliisin mukaan yli 1 500 ihmistä. Mielenosoittajilta oli järjestäjän mukaan kielletty soundiauton käyttäminen.

Kulkue liikkui eduskuntatalon ohi samaan aikaan, kun äärioikeistotaustainen Suomi herää -kulkue piti puheita eduskuntatalon portailla. Läpikulku on sujunut tähän mennessä rauhallisesti.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen lähtöpuheen piti eduskuntavaaliehdokas Gashaw Bibani (vas.). Puheessaan hän kritisoi Suomen Nato-päätöstä. Bibani kertoi kritisoivansa päätöksessä sitä, että Suomi liittoutui samalla maiden kanssa, joiden ihmisoikeustilanne on hänen mukaansa kyseenalainen.

Bibani kertoi STT:lle, että poliisi olisi kieltänyt mielenosoittajia käyttämästä Kurdistanin työväenpuolue PKK:n lippua. Sosiaalisessa mediassa on ladattuna myös video, jossa näytetään poliiseja puhumassa lipun käytöstä.

Poliisi kertoi STT:lle, että mielenosoittajien kanssa on sovittu etukäteen, ettei tiettyjä lippuja käytettäisi kulkueessa. Poliisi ei kuitenkaan osannut sanoa, kuuluiko PKK:n lippu näiden lippujen joukkoon.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *