Jutun takaa: Verkon journalistiset sisällöt ovat säilyttämistä vaativaa historiaa

Jutun takaa: Verkon journalistiset sisällöt ovat säilyttämistä vaativaa historiaa

”Hei! Julkaisitte asiaa X koskevan jutun vuonna Y, olin siinä haastateltavana, mutta nykyisin asiasta aivan toista mieltä, voisitteko poistaa tuon jutun netistä ja arkistostanne?”

Verkkojulkaisemisesta on tullut 2000-luvulla median arkipäivää. Sen myötä ja tehokkaiden hakukoneiden ansiosta monet kauankin aikaa sitten julkaistut jutut ja kommentit ovat löydettävissä vielä vuosia ja vuosikymmeniä julkaisemisen jälkeenkin.

Aina löytö ei ilahduta ja siksi mediat saavat säännöllisesti alun sitaatin tapaisia pyyntöjä. Vanhoja juttuja poistetaan kuitenkin hyvin harvoin.

Julkisen sanan neuvosto julkaisi vuonna 2018 lausuman, jonka mukaan tiedotusvälineiden verkossa julkaisemat sisällöt ovat historiaa, johon ei pidä puuttua kuin erityisen painavista syistä.

Neuvosto katsoo, että hyvän journalistisen tavan mukaan poistaminen on perusteltua vain erittäin harvinaisissa poikkeustapauksissa, jos verkosta löydettävä vanha journalistinen sisältö aiheuttaa kohtuuttomiksi katsottavia seuraamuksia yksityishenkilöille.

Lisäksi poistamispyyntö voi olla tulkittavissa tiedonvälitykseen kohdistuvaksi vaikutusyritykseksi ja siihen suostuminen voi olla toimituksellisen päätösvallan luovuttamista.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *