Terrorismirikoksista syytetty mies viestitteli mahdollisuudesta Marinin poliittiseen murhaan – puhelimella tehty yli sata hakua muun muassa aseista ja äärioikeistosta

Terrorismirikoksista syytetty mies viestitteli mahdollisuudesta Marinin poliittiseen murhaan – puhelimella tehty yli sata hakua muun muassa aseista ja äärioikeistosta

Terrorismirikoksista syytetyt olivat viestittelivät muun muassa iskusta Sanna Marinin kimppuun tämän toimiessa pääministerinä. Arkistokuva.

Terrorismirikoksista syytetyt olivat viestittelivät muun muassa iskusta Sanna Marinin kimppuun tämän toimiessa pääministerinä. Arkistokuva.

Kuva: KIMMO BRANDT

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä terrorismirikoksista syytettynä oleva mies kertoi poliisikuulusteluissa, että nettiin kirjoitetuissa ”terrorismin oloisissa viesteissä” oli kyse jännityksen, adrenaliinin ja äärimmäisten kokemusten hakemisesta sekä pahan olon purkamisesta.

Asia ilmenee tänään julkiseksi tulleesta poliisin esitutkintapöytäkirjasta. 28-vuotias mies kiisti kuulusteluissa, että olisi tavoitellut väkivaltaa.

Miestä syytetään tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Syyttäjän mukaan mies valmisti aseita 3D-tulostamalla.

Mies kommentoi tutkinnan yhteydessä paljastunutta viestittelyä muun muassa sanoen, että jos kyse olisi ollut vakavasta terroristisen ryhmän toiminnasta, kaikki osalliset olisivat olleet siitä hiljaa.

– Myös se, että en yrittänyt ampua pääministeri Sanna Marinia, kun hän oli Lahden kauppatorilla, kertoo siitä ettei aseiden valmistamiseen ole liittynyt terroristista tarkoitusta, mies sanoi esitutkintapöytäkirjan mukaan.

Mies kertoi seuranneensa viime vuoden elokuussa livelähetystä, jossa Marin puhui Lahden torilla.

– FGC-9-ase oli käden ulottuvilla, ja olisin alle 10 minuutissa päässyt Lahden kauppatorille, mies kertoi esitutkintapöytäkirjan mukaan.

Miehen mukaan hän oli kertonut eräässä viestipalvelussa siitä, että hänellä olisi teoreettinen mahdollisuus ”lähteä yrittämään poliittista murhaa”. Mies kertoi, että viestipalvelussa oli keskusteltu asiasta, mutta kaikki tiedostivat miehen mukaan, että kyse oli ”teeman käsittelystä”.

Esitutkintapöytäkirjasta selviää myös, että mies oli puhunut toisen henkilön kanssa ”teoreettisella tasolla” iskujen tekemisestä ja siitä, millaista se olisi. Aiheena olivat esimerkiksi kevään eduskuntavaalit.

– (Kävimme) hypoteettista keskustelua, että jos olisi pommiuhkauksia vaalilapuissa ja niissä kirjoitettaisi, että suurien puolueiden vaalivalvojaisissa olisi pommi, mies kertoi kuulustelussa.

Ylläpitäjänä akselerationismista keskustelevassa ryhmässä

Poliisi jäljensi miehen käyttämän viestisovelluksen sisällön, jonka mukaan mies oli käynyt keskusteluja kotimaisilla ja ulkomaisilla viestikanavilla muun muassa akselerationismista, niin sanotusta rotusodasta sekä aseista ja niiden valmistuksesta.

Poliisin mukaan mies on ylläpitäjänä keskusteluryhmässä, jossa keskustellaan akselerationismista. Akselerationismissa on kyse äärioikeistolaisesta, demokratian hylänneestä aatemaailmasta, jonka mukaan yhteiskunta pitää romahduttaa terrori-iskuilla, jotta päästään valkoisten hallitsemaan totalitaristiseen yhteiskuntaan. Ajattelussa erivärisiä ja muualta muuttaneita ihmisiä, vastakkaista aatemaailmaa edustavia poliitikkoja, juutalaisia ja erityisesti islaminuskoa harjoittavia ihmisiä pidetään uhkana.

Mies kertoi kuulusteluissa, että loi aiheelle keskustelufoorumin, koska akselerationismiin liittyvät keskustelut nostivat niin vahvoja kommentteja puolesta ja vastaan. Mies kirjoittaa ryhmässä ylläpitäjän roolissa: ”Jos suunnittelet oikeasti jotain laitonta, älä puhu siitä missään ryhmässä, varsinkaan täällä. Keskusteluryhmä on julkinen, sen näkee ja siihen voi liittyä kuka tahansa.”

Kuulusteluissa mies sanoi, ettei mielestään ohjeista ketään siitä, missä keskustella, jos suunnittelee laittomia asioita.

– Olen tuonut tällaista tietoteknistä tietoa, että he eivät hankkisi muille ongelmia, jos he sattuvat suunnittelemaan jotain, mies sanoi.

Puhelimessa tietoa terrorismista

Mies myös kertoi kuulusteluissa, että hän on kiinnostunut synkistä asioista. Esitutkintapöytäkirjan mukaan miehen takavarikoidulla matkapuhelimella oli tehty 122 Google-hakua, jotka liittyivät muun muassa aseisiin ja niiden valmistukseen, äärioikeistoon ja satanismiin. Puhelimeen oli tallentunut 39 internetsivua, jotka liittyivät muun muassa satanismiin, tunnettuihin terroristeihin ja joukkoampumisiin.

Miehen matkapuhelimelle ladatut pdf-tiedostot sisälsivät niin ikään kirjoituksia samoista aihepiireistä.

Mies myös myönsi käyneensä netissä muun muassa aseisiin liittyvää keskustelua, mutta sanoi vain ”öyhöttäneensä” ja kirjoitusten olevan humalassa tehtyjä. Hän kertoi, että valmisti aseita ja niiden osia, koska oli kiinnostunut 3D-tulostamisesta.

Yhteensä neljä syytettyä

Jutussa on syytettynä 28-vuotiaan lisäksi kolme muuta miestä, jotka ovat 21-, 26- ja 66-vuotiaita.

Syyttäjän mukaan 28- ja 26-vuotiailla miehillä on ollut tavoitteena valmistaa itseään väkivaltaisiin tekoihin, joilla aiheutettaisiin niin sanotun rotusodan alkaminen ja yhteiskunnan romahtaminen tai joudutettaisiin niitä. Heitä syytetään muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä törkeistä ampuma-aserikoksista ja kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Kolmatta, 21-vuotiasta miestä syytetään avunannosta terrorismirikoksiin. Lisäksi jutussa on syytettynä 66-vuotias mies, mutta hänen väitetyillä teoillaan ei syyttäjän mukaan ollut terroristista motiivia.

Useissa syytteistä väitetty tekopaikka on Lahti. Ajallisesti teot sijoittuvat syyttäjän mukaan vuosiin 2021–2023. Syytetyt ovat kiistäneet rikosepäilyt pääosin.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *