Sivuutitko tämän ilmoituksen Chromessa? Google kyttää käyttäjiä uudella tavalla

Sivuutitko tämän ilmoituksen Chromessa? Google kyttää käyttäjiä uudella tavalla

Google Chrome -selaimen käyttäjille on esitelty viime viikolta lähtien uutta mainosominaisuutta, joka on osa selaimen tuoretta kasvojenkohotusta.

Sekä selaimen työpöytä- että mobiiliversiossa käyttäjille on näytetty ilmoitusta, joka kehottaa laittamaan yksityisyyteen liittyvät mainosominaisuudet päälle.

Ilmoituksessa kerrotaan selaimen uusista yksityisyysasetuksista, joiden avulla käyttäjä voi Chromen mukaan paremmin vaikuttaa näkemiinsä mainoksiin.

Käytännössä tämä tapahtuu ”mainosaiheiden” avulla.

LUE MYÖS:

”Mainosaiheiden avulla sivustot voivat näyttää sinulle osuvia mainoksia niin, että selaushistoriasi ja henkilöllisyytesi pysyvät suojattuina. Chrome voi havaita viimeaikaisen selaushistoriasi perusteella sinua kiinnostavia aiheita. Avaamasi sivustot voivat myöhemmin pyytää osuvia aiheita Chromelta personoidakseen näkemiäsi mainoksia”, ilmoituksessa lukee.

Mitä tämä tarkoittaa? Chromen käyttäjille esiteltiin viime viikolla uusista mainosaiheista kertovaa ilmoitusta.

Käytännössä käyttäjä siis antaa Chromelle luvan hyödyntää selaushistoriaansa mainosten esittämiseen siten, että selaushistoriaa ei kuitenkaan suoranaisesti luovuteta mainostajalle.

Chromen asetuksista näkee mainosaiheet ja käyttäjä voi estää sellaiset aiheet, joita ei halua jakaa sivustoille. Chrome poistaa yli neljä viikkoa vanhat mainosaiheet.

Tämä Privacy Sandbox -niminen ominaisuus on saanut jyrkkää kritiikkiä monelta tietoturvaan perehtyneeltä taholta. Kyseessä on Googlen pyrkimys päästä eroon kolmannen osapuolen evästeistä ensi vuoden loppuun mennessä, samalla kuitenkin jatkaen personoitujen mainosten näyttämistä käyttäjille. Kilpailevista selaimista Safari ja Firefox ovat jo luopuneet evästeistä.

Mainosten myyminen on Googlen liiketoiminnan ytimessä ja Chrome maailman käytetyin verkkoselain. Tästä syystä Google ei halua luopua mainosten personoimisesta, vaan esittelee uuden tavan seurata selaimen käyttäjää mainosten kohdentamiseksi.

Google on omassa viestinnässään nostanut näkyvästi esille uusimman Chrome-version visuaaliset uudistukset, mutta mainosominaisuuksien muutoksesta yhtiö ei ole pitänyt läheskään yhtä suurta meteliä. Tämä siitä huolimatta, että pellin alla tapahtuva tekninen muutos on selaimen toiminnan kannalta paljon ulkoasua merkittävämpi asia.

Mikäli suostuit Chromen kehotukseen kytkeä uudet mainosominaisuudet päälle, ne voi laittaa pois päältä Chromen asetuksista, jotka löytyvät selaimen oikean yläkulman pistevalikosta. Tämän jälkeen navigoi kohtaan Yksityisyys ja turvallisuus > Mainosyksityisyys.

Mainosten aiheet, sivustojen ehdottamat mainokset ja mainosten mittaus on mahdollista kytkeä pois päältä kunkin asetuksen alavalikosta. Samoista alavalikoista voi myös määrittää estetyt aiheet ja sivustot, joiden ei halua ehdottavan mainoksia.

Kyseisten asetusten kytkeminen pois päältä ei tarkoita, etteikö käyttäjä näkisi mainoksia Chromessa. Mainokset eivät vain tällöin perustu käyttäjän selaushistoriaan.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *