Ukrainska Pravdan perustajan, toimittaja Georgiy Gongadzen raa’asta murhasta on 23 vuotta – Ukraina taistelee nyt myös rakentamansa sananvapauden puolesta

Ukrainska Pravdan perustajan, toimittaja Georgiy Gongadzen raa’asta murhasta on 23 vuotta – Ukraina taistelee nyt myös rakentamansa sananvapauden puolesta

Tänään Kiovassa kokoonnutaan torille Georgiy Gongadzen ja kaikkien murhattujen toimittajien muistoksi. Syyskuun 16. tulee kuluneeksi 23 vuotta päivästä, joka lukeutuu Ukrainan vapautumistarinan synkimpiin.

Riippumattoman ukrainankielisen verkkomedian Ukrainska Pravdan perustaja ja ensimmäinen päätoimittaja Georgiy Gongadze, syntynyt 1969, katosi tänä päivänä syksyllä 2000.

Ukraina oli silloin ollut itsenäinen yhdeksän vuotta. Maa oli täysin erilaisessa tilassa kuin nyt, eikä kriittisestä laatujournalismista ollut vielä perinteitä. Itsenäistä ajattelua ja rohkeaa ilmaisua kannattanut Gongadze joutui nopeasti hakauksiin Ukrainan silloisen presidentin Leonid Kutshman kanssa. Presidenttiä ei ollut aiemmin avoimesti haastettu tv-lähetyksessä saati nettiuutisissa.

Kun Gongadze oli kadonnut ja myöhemmin löydetty metsästä Kiovan ulkopuolelta poikkeuksellisen raa’asti murhattuna, julkisuuteen tuotiin ääninauha, joka laukaisi massiivisen pöyristyksen aallon ja yhdisti Ukrainan oppositioryhmät Maidanille vaatimaan demokratiaa ja oikeusvaltiota.

Ukrainan tunnetuin journalistipalkinto kantaa Georgiy Gongadzen nimeä. Lauantaina 16. syyskuuta ukrainalaiset journalistit järjestävät jälleen tapahtuman Kiovassa muistuttaakseen Gongadzen kohtalosta ja muista journalistien murhista. Viimeisen puolentoista vuoden aikana kymmeniä ukrainalaisia toimittajia on kaatunut tai tapettu sodassa.

Ukrainan tunnetuin journalistipalkinto kantaa Georgiy Gongadzen nimeä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *