Orpon ensimmäinen budjettiriihi: Lisää rahaa tutkimukseen, väyliin ja peruskouluun – valtion velkakehitys aiotaan silti kääntää

Orpon ensimmäinen budjettiriihi: Lisää rahaa tutkimukseen, väyliin ja peruskouluun – valtion velkakehitys aiotaan silti kääntää

Hallituksen johtonelikko eli Sari Essayah (kd.), Riikka Purra (ps.), Petteri Orpo (kok.) sekä Anna-Maja Henriksson (r.). Arkistokuva.

Hallituksen johtonelikko eli Sari Essayah (kd.), Riikka Purra (ps.), Petteri Orpo (kok.) sekä Anna-Maja Henriksson (r.). Arkistokuva.

Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Palkansaajien verotus on kevenemässä ensi vuoden budjetissa lähes 400 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon työttömyysvakuutusmaksun alennus.

Tämä kävi ilmi pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ensimmäisessä budjettiriihessä.

Veronkevennykset kohdistuvat hallituksen mukaan erityisesti pieni- ja keskituloisiin.

– Haluamme siirtää verotuksen painopistettä työnverotuksesta kulutuksen ja haittojen verotukseen. Työn verotuksen keventäminen kannustaa työn vastaanottamiseen, Orpo sanoi.

Verotulojen määrä pieneni rajusti

Vallitsevaa taloustilannetta Orpo pitää vakavana. Tuoreiden ennusteiden mukaan tilanne on heikentynyt entisestään. Muun muassa verotulojen ennakoidaan jäävän 1,4 miljardia euroa pienemmäksi kuin valtiovarainministeriö ennakoi budjettiesityksessään elokuussa.

– Tämä on kuudes budjettiriiheni. Tilanne ei ole koskaan aikaisemmin ollut näin vakava, Orpo sanoi.

Orpon lisäksi tiedotustilaisuuteen osallistuivat hallituspuolueiden puheenjohtajat eli valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.), opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sekä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.).

Purran mukaan ensi vuoden budjetin alijäämä on 11,5 miljardia euroa. Tämän taustalla on useita rakenteellisia seikkoja. Tällaisia ovat muun muassa korkomenojen raju nousu viime kuukausina sekä hoidon tarpeen kasvaminen hyvinvointialueilla.

Purra sanoi, että hallitusohjelman säästöistä yli 700 miljoonaa euroa kohdistuu Työllisyysrahastoon. Se summa kanavoidaan velkakehityksen taittamiseen.

Pääministeri Orpo huomautti, että ensi vuonna Suomi ottaa miljardin vähemmän velkaa kuin viime vuonna.

– Ensimmäiset lakiesitykset ovat eduskunnassa lähiaikoina. Vasta sitten laiva lähtee kääntymään.

Rahaa tutkimukseen, koulutukseen ja hoitojonojen purkuun

Hallitus ehdottaa miljardin euron rahoitusta tutkimukseen ja kehitykseen. Orpo sanoi, että summa jaetaan opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kautta.

Ensi vuonna tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitus kasvaa noin 280 miljoonaa euroa tähän vuoteen verrattuna.

– Se näkyy varmasti myös yliopistoilla, Orpo sanoo.

Opiskelijat ovat osoittaneet mieltään Orpon hallituksen toimia vastaan Helsingin yliopistolla.

Myös alempaan koulutukseen aiotaan hallituksen mukaan satsata.

– Peruskoulutusta tullaan vahvistamaan 200 miljoonalla eurolla. Se on merkittävä, summa, sanoi Henriksson.

Kyseessä on pysyvä rahoituksen vahvistaminen. Ensi vuonna peruskoulun rahoitusta nostetaan 50 miljoonalla eurolla.

Myös hoitojonojen purkamiseen on luvassa rahaa. Lisäksi lääkäreiden, hammaslääkäreiden ja psykoterapeuttien perustutkimusten Kela-korvauksen summa nousee.

Väyliin, rakentamiseen ja turvallisuuteen tukea

Liikenteen rahoitukseen varataan yhteensä lähes kuusi miljoonaa euroa. Siitä korjausvelan purkamiseen osoitetaan ensi vuodelle 250 miljoonan euron määräraha.

Maakuntalentojen jatkuminen ostopalveluliikenteellä turvataan määräajaksi kevääseen 2026 asti. Tähän tarkoitukseen varataan 38 miljoonaa euroa.

Polttoaineen verotusta lasketaan ostovoiman vahvistamiseksi.

Sisäistä turvallisuutta aiotaan tukea nostamalla poliisin määrärahoja kahdeksalla prosentilla. Hallituksen tavoitteena on nostaa poliisien määrä 8 000:een. Huomiota halutaan kiinnittää erityisesti jengi- ja nuorisorikollisuuden ehkäisemiseen.

Tiedotustilaisuuden yhteydessä ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi, että kriisin kourissa olevalle rakennusalalle suunnataan tukea.

Ahdinkoa aiotaan lievittää muun muassa lisäämällä ara-asuntotuotantoa.

Tarkoitus on lisätä erityisesti erityisryhmien kuten opiskelijoiden, ikääntyneiden ja vammaisten asuntojen investointiavustusta.

– Eivät sotke markkinaehtoisten asuntojen markkinaa, jossa on jo liikaa asuntoja, Mykkänen sanoi.

Lisäksi asp-korkotukilainan enimmäismäärää korotetaan.

Nopeat neuvottelut

Hallitus kokoontui budjettiriiheen tiistaiaamuna. Neuvottelujen ensi vuoden talousarvioesityksestä oli määrä jatkua vielä keskiviikkona, mutta hallitus löysi yhteisymmärryksen yhden päivän aikana.

Pääministerin mukaan budjettiesitys syntyi sujuvasti ja päättäväisesti.

– Se kertoo toimintakykyisestä hallituksesta. Me tehdään toimia, että velkalaiva kääntyy.

Juttua päivitetään.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *