Nintendon retrolehdet hävisivät verkosta – syytökset kohdistuvat japanilaiseen pelijättiin

Nintendon retrolehdet hävisivät verkosta – syytökset kohdistuvat japanilaiseen pelijättiin

Marraskuussa retropeliharrastajat riemuitsivat, kun Internet Archiveen ilmestyivät vapaaehtoisvoimin skannattuina kaikki vanhat Nintendo Power -lehdet. Lehtiä julkaistiin 285 kappaletta vuosien 1988 ja 2012 väliseltä ajalta.

Kuukautta myöhemmin verkosta kantautuu ikäviä uutisia, sillä kaikki arkistoidut lehdet ovat kadonneet Internet Archiven sivuilta. Ei ole varmuutta siitä, mikä taho on lopulta päätynyt poistamaan sisällöt, mutta epäilevät katseet ovat kääntyneet kohti Nintendoa.

Kyseessä ei olisi japanilaisen pelijätin ensimmäinen isku luvatta jaettuja sisältöjä kohtaan. Nintendo on vuosien varrella saavuttanut surullisenkuuluisan maineen aggressiivisena vahtikoirana, joka ei salli hahmojensa, peliensä tai oikeastaan minkään muunkaan sisältönsä käyttämistä edes fani- tai arkistointiprojekteissa.

Vuonna 2016 Nintendo poisti yli 140 Power-lehteä samaisesta Internet Archive -palvelusta. Tuolloin pelijätti totesi Polygonille, että yhtiö suojelee sen sisältöjä luvattomalta käytöltä.

Pelaajien keskuudessa Nintendon tiukka suhtautuminen tekijänoikeuksiin on herättänyt kritiikkiä, sillä pelijätti ei itse tarjoa vanhoja lehtiään missään muodossa luettavaksi. Toisaalta on mahdollista, että joko Internet Archive on päätynyt poistamaan lehdet tai niiden lataaja itse on itse tullut toisiin aatoksiin.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *