Britannian puolustusministeri pitää mahdollisena pitkän kantaman asejärjestelmien toimittamista Ukrainaan

Britannian puolustusministeri pitää mahdollisena pitkän kantaman asejärjestelmien toimittamista Ukrainaan

Britannian puolustusministerin Ben Wallacen suhtautuu avoimin mielin pitkän kantaman asejärjestelmien toimittamiseen Ukrainaan.

Britannian puolustusministerin Ben Wallacen suhtautuu avoimin mielin pitkän kantaman asejärjestelmien toimittamiseen Ukrainaan.

Kuva: SHAWN THEW

Britannian puolustusministerin Ben Wallacen mukaan on täysin mahdollista, että Britannia toimittaisi pitkän kantaman asejärjestelmiä Ukrainaan. Wallacen mukaan hän suhtautuu asiaan avoimin mielin, jos Venäjä jatkaa siviilialueiden tulittamista, kertoi brittilehti Guardian.

– Käyn koko ajan läpi sellaisia asejärjestelmiä, joita voisimme toimittaa. Myös meillä on panssarivaunuissamme mahdollisia asejärjestelmiä, joiden kantama on pidempi. Jos Venäjä jatkaa siviilialueiden tuhoamista ja yrittää rikkoa Geneven sopimuksia, tulen suhtautumaan avoimin mielin siihen, mitä voisimme tehdä seuraavaksi, Wallace sanoi parlamentissa, kun Britannian ex-pääministeri Boris Johnson asiaa tiedusteli.

Britannia on myöntänyt Ukrainalle noin 3,8 miljardin arvosta apua, joka koostuu aseista, sotilaskoulutuksesta ja humanitaarisesta avusta.

Britannian sotilastiedustelun maanantaisen arvion mukaan Venäjä tuskin pystyy saamaan haltuunsa tavoittelemiaan alueita Ukrainassa.

Venäjä pyrkii todennäköisesti edelleen saamaan hallintansa Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueet, brittitiedustelu arvioi katsauksessaan. Tiedustelu pitää kuitenkin erittäin epätodennäköisenä, että Venäjän armeija pystyisi tällä hetkellä saamaan kokoon tehokkaita iskujoukkoja alueiden valtaamiseen.

Brittitiedustelu arvioi, että Venäjän maajoukot eivät todennäköisesti saavuta operatiivisesti merkittävää etenemistä seuraavien kuukausien aikana.

EU:lta kaksi miljardia lisää rahaa Ukrainalle

Euroopan unioni kasvattaa kahdella miljardilla eurolla rahastoa, jonka varoja käytetään sotilaalliseen tukeen Ukrainalle. Rahastoa voidaan vielä myöhemmin kasvattaa lisää niin, että vuoteen 2027 mennessä lisäys voi olla 5,5 miljardia euroa.

Rahaston varojen oli alun perin määrä kestää vuoteen 2027 saakka. Nyt rahastoon pannuista 5,7 miljardista eurosta on jäljellä enää 800 miljoonaa, vaikka sotaa on takana vasta kymmenen kuukautta.

– EU on sitoutunut tarjoamaan sotilaallista tukea Ukrainalle ja muille kumppaneillemme. Tämä päätös varmistaa, että meillä on käytössämme konkreettiset varat tehdä niin, kirjoitti EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell sosiaalisessa mediassa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *