Seppo Määttä valittiin Oulun kaupunginjohtajaksi, kukisti Päivi Laajalan yhden äänen erolla 34–33

Seppo Määttä valittiin Oulun kaupunginjohtajaksi, kukisti Päivi Laajalan yhden äänen erolla 34–33

Seppo Määttä valittiin Oulun uudeksi kaupunginjohtajaksi maanantai-illan äänestyksessä.

Seppo Määttä valittiin Oulun uudeksi kaupunginjohtajaksi maanantai-illan äänestyksessä.

Kuva: Pekka Peura

Seppo Määttä on valittu Oulun uudeksi kaupunginjohtajaksi. Määttä valittiin tehtävään maanantai-iltana kaupunginvaltuuston kokouksessa pidetyllä suljetulla lippuäänestyksellä.

Äänestys oli Määtän ja nykyisen kaupunginjohtajan Päivi Laajalan kaksintaistelu. Valinta kohdistui Määttään äänin 34–33. Ääniä annettiin yhteensä 67.

56-vuotias Määttä johtaa Oulua seuraavan kuuden vuoden ajan. Hän aloittaa tehtävässään 1. huhtikuuta 2023.

Tuore kaupunginjohtaja työskentelee parhaillaan valtioneuvoston kanslian osastopäällikkönä ja ylijohtajana. Pitkään Määtän kanssa työskennelleet tutut luonnehtivat miestä Kalevalle nopeaälyiseksi, suoraselkäiseksi, luotettavaksi ja vuorovaikutustaitoiseksi.

Ranualla syntynyt Määttä valmistui ylioppilaaksi Oulun Lyseon lukiosta 1985. Hän valmistui hallintotieteiden maisteriksi 1992 ja kauppatieteiden tohtoriksi 2005.

– Täytyy sanoa, että jännitti. Ei ole pitkään aikaan jännittänyt noin paljoa, keskustan kaupunginvaltuutettu Eeva-Maria Parkkinen sanoi Kalevalle.

– Tämä on iso mahdollisuus mennä uudistusten tielle. Mitä uudistukset ovat, katsotaan sitä myöhemmin. Otamme vahvoja askeleita eteenpäin uuden johtajan johdolla, kokoomuksen Sami Pikkuaho puolestaan totesi.

Jatkokautta hakenut Laajala oli kaupunginjohtajahaun loppumetreille asti myrskyn silmässä yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikin virkarikosepäilyihin liittyen. Vaikka epäily ja tutkinta kohdistuvat vain Matinheikkiin, lankesi niistä varjo myös Matinheikin esihenkilönä tapahtuma-aikaan toimineen Laajalan ylle.

Kaupunginjohtajahaku kuumeni äärimmilleen, sillä mukaan vedettiin entistä vahvemmin myös poliisi, kun yksityishenkilö oli tehnyt Oulun poliisille tutkintapyynnön Laajalan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan Mirja Vehkaperän toiminnasta Matinheikin virkarikosepäilyihin liittyen.

Kun kaupunginjohtaja valittiin edellisen kerran kuusi vuotta sitten, eniten ääniä saivat ensimmäisellä kierroksella Laajala ja silloinen kaupungin konsernijohtaja Jukka Weisell. Kun toisella kierroksella äänestettiin heidän kesken, Laajala sai yhden äänen enemmän.

– Samanlainen tilanne kuin kuusi vuotta sitten. Vaikka kisa oli tiukka, toivon, että saisimme poliitikot puhaltamaan yhteen hiileen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen sanoi.

Lue myös: Ensin pitää pe­reh­tyä kun­nol­la Ouluun ja kau­pun­ki­lai­siin, sanoo vasta valittu kau­pun­gin­joh­ta­ja

Päivitetty klo 19.33: Lisätty Parkkisen ja Pikkuahon kommentit. Klo 19.36: Lisätty Hännisen kommentti.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *