Keskitetäänkö asiakaslaskutus Ouluun? – Askarruttaako tämä tai jokin muu asia hyvinvointialueen tulevassa toiminnassa ja palveluissa – Kysy meiltä, niin etsimme vastaukset

Pohteelta kerrotaan, että asiakaslaskutusta ei ole tarkoitus keskittää Ouluun. Kuvituskuva.

Pohteelta kerrotaan, että asiakaslaskutusta ei ole tarkoitus keskittää Ouluun. Kuvituskuva.

Kuva: Vesa Joensuu

Hyvinvointialueen asiakaslaskutusta ei ole tarkoitus keskittää Ouluun, vaan työntekijöitä tulee olemaan jatkossakin eri puolilla hyvinvointialuetta.

Näin vastaa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategia- ja talousjohtaja Anu Vuorinen Kalevan lukijan esittämään kysymykseen. Toimivaa mallia asiakaslaskutuksen osalta tullaan Pohteella kuitenkin vielä arvioimaan ensi vuonna.

Lukijan mukaan Kuusamossa on herännyt huoli siitä, ollaanko laskutusta keskittämässä ja miten siinä tapauksessa käy terveyskeskuksen laskutukselle ja työpaikoille.

Suurin osa jatkaa

Suurin osa laskutustyötä tekevistä jatkaa Vuorisen mukaan niillä toimialueilla ja paikkakunnilla, joissa he työskentelevät tälläkin hetkellä.

–Suunnitelmissa ei ole keskittämistä Ouluun ja henkilöstöä tulee jatkossakin toimimaan eri puolilla hyvinvointialuetta, Vuorinen kertoo.

Asiakaslaskutusta toteutetaan Vuorisen mukaan vuoden alusta lähtien hybridimallilla. Se tarkoittaa sitä, että osa laskuttajista toimii hyvinvointialueen talous- ja hankintapalveluiden asiakaslaskutusyksikössä.

Ensi vuoden aikana tullaan Vuorisen mukaan kuitenkin arvioimaan, mikä on toimiva malli muun muassa asiakaslaskutukselle.

–Tämäkään ei tarkoita sitä, että henkilöstöltä edellytettäisiin fyysistä sijoittumista esimerkiksi Ouluun, hän toteaa.

Muitakin prosesseja menossa

Menossa on kuitenkin prosesseja, joiden lopputulos ja vaikutukset työntekijöiden elämään eivät ole vielä selvillä.

Pohteella käytiin äskettäin talousarvioprosessiin liittyen yhteistoimintaneuvottelut.

Niiden lopputuloksena kerrottiin, että organisaatiouudistuksessa osa johtamis- ja esihenkilö- sekä asiantuntija- ja sihteeritehtävissä työskentelevistä jää sijoittumatta hyvinvointialueen tehtäviin.

Henkilöstövaikutusten arvioidaan koskevan noin 300:aa henkilöä. Heille on tarkoitus tarjota ensi vuonna alkavissa uusissa yhteistoimintaneuvotteluissa työsopimuksen tai virkamääräyksen mukaista vastaavaa työtä tai muuta työtä sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen perustehtävissä.

Neuvottelujen päättyessä kerrottiin, että sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen perustehtävissä ei ole tarvetta henkilöstövähennyksiin.

Mahdollisten muutosten todettiin toteutuvan todennäköisesti niin, että työntekijöiden tehtäväkuviin, työn sisältöihin ja työn tekemispaikkoihin voi tulla muutoksia tai täyttämättä olevat tehtävät poistuvat.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko tulossa irtisanomisia ja sitä, minne ne mahdollisesti kohdistuvat.

Toimenpiteiden on luvattu täsmentyvän järjestämissuunnitelman ja talousarvioon liittyvän  toimeenpanosuunnitelman valmistuttua. Vuorisen mukaan mahdollisten toimenpiteiden etenemistä seurataan samalla toimintaa kehittäen.

Lähetä meille kysymyksiä hyvinvointialueen palveluista tai toiminnasta, joihin haluat vastauksia. Kysymykset voi lähettää  sähköpostiosoitteeseen  toimitus@kaleva.fi tai mirja.niemitalo@kaleva.fi

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *