Jälleen pettymys – Ketä Suomessa pitäisi äänestää, jotta veroja ei nostettaisi?

Moni toivoi oikeistohallituksen kykenevän muuttamaan ajattelutapaa. Tuttu linja näyttää kuitenkin jatkuvan. Siksi kehysriihi oli pettymys.

Orpon ja Purran hallitus päätyi kehysriihessä sopeutukseen, joka muistuttaa Kataisen ja Urpilaisen hallituksen ajoista. Menoleikkausten ja veronkorotusten suhde on suunnilleen fifty-fifty.

Riihtä ennen hallitus antoi ymmärtää, että menoleikkauksia tehdään kahdella miljardilla ja veronkorotuksia miljardilla eurolla.

Oikeistohallituksessa on riihen jälkeen ihmetelty, miksi äänestäjiltä tulee kritiikkiä. Niin, miksiköhän?

Verot kipurajoilla

Arvonlisäveron nostaminen Euroopan ennätystasoille heijastelee isoa kuvaa Suomessa. Verojen kireydessä Suomi on maailman huippua ja lisää pesee.

Hallitus vahvistaa riihen päätöksillään Suomen asemaa Euroopan kireimpänä verottajana. Kokonaisveroasteessa Suomi on OECD-maiden kärkeä.

Suomessa kannetaan veroja selkä vääränä ja eläminen on kallista. Jos joku yrittää parantaa asemaansa ottamalla lisää töitä tai vastuita, verottaja iskee lisäansioihin ankaralla kädellä.

Veronmaksajain keskusliiton kansainvälisen palkkaverovertailun mukaan keskipalkkaisen työntekijän marginaaliveroprosentti 59,2 on koko vertailujoukon kolmanneksi korkein ja selvästi korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa. Haittavero ahkeruudelle hakee vertaistaan.

Suomessa melko harvalukuinen joukko hyvätuloisia maksaa suuren osan kaikista tuloveroista.

Veronmaksajain keskusliiton mukaan ansiotuloja saaneiden joukossa yli 50 000 euroa tienanneita on runsaat 17 prosenttia. Tältä ryhmältä tulee kaikista tuloveroista miltei 60 prosenttia.

”Haittavero ahkeruudelle hakee vertaistaan.”

Palkinto siitä, että menettää jopa yli puolet ansaitsemistaan tuloista yhteiseen kassaan, on kiittämätön vinkuminen. Vasemmisto-oppositio kritisoi hallitusta, etteivät hyvätuloiset osallistu.

Petteri Orpon olisi pitänyt vahvemmin tyrmätä tällaiset väitteet. Pääministeri muotoili riihen avaussanoissaan asian näin: ”Ja myös hyvätuloiset osallistuvat talkoisiin. Kahden ylimmän tuloluokan palkka- ja eläketulon verotus kiristyy.”

Moni toivoi oikeistohallituksen kykenevän muuttamaan ajattelutapaa. Aina kun veroja korotetaan, rahaa viedään yksityisistä käsistä julkisen sektorin pönkittämiseksi. Tuttu linja näyttää jatkuvan. Siksi kehysriihi oli pettymys.

Hallitus haluaa puheidensa mukaan Suomeen kasvua. Verojen kiristäminen vie väärään suuntaan. Entä jos harvat hyvätuloiset äänestävät jaloillaan?

Hallitsemattomalla uralla olevia menoja päätettiin karsia, mikä on oikeansuuntaista, mutta ketä Suomessa pitäisi äänestää, jotta veroja ei nostettaisi?

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *