Applen panostus tekoälyyn on alkamassa – Ensimmäisenä vuorossa iPad?

Apple on järjestämässä uuden tuotejulkistustilaisuuden 7. toukokuuta. Julkistusgrafiikka ei ole jättänyt epäselväksi, mikä tuotekategoria tulee olemaan tällä kertaa valokeilassa: iPad-tabletit ja niiden oheislaitteet, etenkin Apple Pencil -stylus.

Huhujen mukaan luvassa on kaksi uutta iPad Pro -mallia, kaksi uutta iPad Air -mallia, uusi metallinen versio iPad Pron näppäimistökotelosta sekä uusi Apple Pencil.

Vielä viime viikolla uusien iPad Pro -mallien odotettiin saavan sisuksiinsa M3-järjestelmäpiirit. Nyt tilanne on kuitenkin eri.

Lähteistään tunnettu Bloombergin teknologiatoimittaja Mark Gurman nimittäin povaa, että iPad Prot siirtyisivät suoraan Applen seuraavaan M4-suoritinsukupolveen. Kyseessä olisi paitsi kokonaisen suoritinsukupolven yli hyppääminen myös ensimmäinen kerta, kun Apple esittelisi M-sarjan uuden sukupolven muualla kuin Mac-tietokoneissaan.

M4 on nimittäin toistaiseksi julkistamaton tuleva suoritinsukupolvi, jonka on toistaiseksi odoteltu näkevän päivänvalon vasta vuoden 2024 syksyllä. M3-sukupolvea käyttävät ensimmäiset laitteetkin nimittäin tulivat myyntiin vasta puoli vuotta sitten.

Gurman pudotti uutispomminsa uusimmassa Power On -uutiskirjeessään. Siinä hän toteaa, että M4-suorittimet ovat ”vahva mahdollisuus”.

Gurman spekuloi, että insentiivinä M4-suorittimen kiirehtimiseen uunista ulos saattaa olla se, miten kyseisen sukupolven markkinointia on suunniteltu kasattavaksi vahvasti tekoälyn ympärille. M4-suorittimen suunnittelussa tehdyissä valinnoissa on tiettävästi tällä kertaa priorisoitu sen sisältämää Neural Engine -neuroverkkoyksikköä eli ”tekoälysuoritinta”. Gurmanin mukaan onkin todennäköistä, että Apple aikoo markkinoida uusia iPad Proita nimenomaan tekoälykulma edellä.

Gurman uskoo tapahtumassa julkistettavan uuden Apple Pencilin sisältävän myös ensimmäistä kertaa tuen haptiselle palautteelle. Styluksen uuden mallin on jo pitkään spekuloitu korvaavan aiempi hieman kömpelö napautusele puristuseleellä, joten tämä ei ole varsinaisesti yllätys. Vastaavanlainen napin painallusta simuloiva haptinen palaute löytyy myös esimerkiksi Applen Airpods Pro -kuulokkeista, joiden sisältämä pieni värinämoottori antaa haptista palautetta puristettaessa.

Gurman vahvisti myös aiemmat huhut uudesta suuremmasta iPad Airista, josta nähdään ensimmäistä kertaa 12,9 tuuman malli, sekä uudesta ”entistä prommasta” Magic Keyboard -näppäimistökotelosta iPad Proille. Metallisen Magic Keyboardin kanssa iPad Proiden on sanottu muistuttavan entistä enemmän Macbookeja.

M4-suorittimen nopea debyytti on linjassa aiempien huhujen kanssa, joita Gurman on huhtikuun aikana tiputellut. Viime aikoina hän on esimerkiksi huhunnut Applen jättävän M3-sukupolven kokonaan väliin myös Mac Mini -pöytäkonemallistossaan ja päivittävänsä sen saman tien M4-versiolla vuoden 2024 lopulla. Mac Studio- ja Mac Pro -pöytäkoneiden M4-päivityksiä hän sen sijaan on povannut vuoden 2025 loppupuoliskolle, ja on epävarmaa tulevatko nämäkään mallit koskaan näkemään M3-suoritinta.

Nopea siirtymä M4-suorittimiin saattaa olla seurausta siitä, miten M3-suorittimen parjattiin laajasti olevan vain melko marginaalinen päivitys verrattuna aiempiin suoritustehoharppauksiin. Tämä lienee näkynyt myös myyntiluvuissa.

Toimittajan kommentti

Petteri Uusitalo Outi Järvinen

Applen odotetaan tänä vuonna siirtävän markkinoinnissaan yhä enemmän punnuksia sanan ”tekoäly” taakse. Vielä toistaiseksi odotukset kannattaa silti pitää kurissa, koska kyseessä ovat ensisijaisesti viestinnässä tehtävät valinnat ja teknologia-alan vallitsevaan tuulensuuntaan taipuminen.

Vaikka M4-suorittimen julkistuksessa tullaan epäilemättä hehkuttamaan sen Neural Engine -yksikköä ja sen mahdollisuuksia maasta taivaaseen, on hyvä tiedostaa, että Neural Engine on ollut osa Applen suorittimia jo vuodesta 2017 alkaen. Se löytyy käytännössä kaikista tämän jälkeen valmistetuista iPhoneista, iPadeista ja Maceista, vaikka sen konkreettiset käyttötarkoitukset ovatkin toistaiseksi supistuneet ensisijaisesti ihmisten automaattiseen tagaamiseen valokuviin.

Jääkin nähtäväksi, miten paljon M4-suoritinten neuroprosessointitehot lopulta päätyvät olemaan M3-suoritinten vastaavia nopeampia. Laitteita voidaan markkinoida tekoäly edellä, vaikka tehot eivät olisi edes kaksinumeroista prosenttilukua aiempaa suurempia. M-suoritinten ensimmäisten sukupolvien massiivisia harppauksia on nykyään yhä vaikeampi saavuttaa.

Joka tapauksessa on varmaa, että Apple on tänä vuonna korostamassa tekoälyä myös laajemmassa stretegiassaan. Se on viime aikoina esimerkiksi julkistanut useita pieniä kielimalleja, jotka on optimoitu tekemään tekoälyprosessointia paikallisesti – toisin sanoen laitteella eikä pilvessä. Tämä – ja ratkaisuun liittyvä tietosuojakulma – tuleekin epäilemättä olemaan yksi sen tekoälystrategian keihäänkärjistä viimeistään siinä vaiheessa, kun tulevan syksyn iPhonet julkistetaan.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *