Pituudella on väliä – Tiesitkö tätä usb-johdoista?

Pituudella on väliä – Tiesitkö tätä usb-johdoista?

Usb:t voivat olla melkoisen sakea soppa, kun niitä tarkemmin ryhtyy tarkastelemaan. Ei riitä, että standardisoinnista vastaava taho USB-IF on tehnyt eri usb-versioista todella sekavia ja ostajan on vaikea hahmottaa, mitä nopeuksia ja ominaisuuksia laite tai kaapeli tukee. Myös kaapelin pituudella on väliä. Pituutta ei nimittäin voi kasvattaa loputtomiin, vaikka liitin sattuisikin olemaan sopivaa mallia.

Android Authority on koostanut selkeän listan eri usb-standardien mahdollistamille pituuksille. Yleisesti ottaen uudemmat ja nopeammat liitännät toimivat vanhoja standardeja lyhyemmillä etäisyyksillä. Passiivisten kaapeleiden suurimmat pituudet ovat seuraavat:

  • usb 1.1: 5 metriä
  • usb 2.0: 5 metriä
  • usb 3.0 eli nyk. usb 3.2 Gen 1: 2–3 metriä
  • usb 3.1 eli nyk. usb 3.2 Gen 2: 3 metriä
  • usb 3.2 eli nyk. usb 3.2 Gen 2×2: 3 metriä
  • usb 4.0: 0,8 metriä

Passiivisen kaapelin sijaan on mahdollista hankkia myös aktiivinen kaapeli, joka sisältää signaalia vahvistavia piirejä. Vanhoilla standardeilla tällainen aktiivinen kaapeli voi olla jopa 30 metriä pitkä, kun taas usb 3.2:n eri versioilla aktiivisen kaapelin pituus voi olla 18 metriä.

Ensimmäiset aktiiviset usb 4.0 -kaapelit ovat vasta tulossa markkinoille, mutta niitä on alkuun luvassa kolmen metrin mittaisina.

Usb-standardien erikoiset ilmoitustavat voivat sekoittaa ostajaa. Tämän lisäksi voi hyvinkin olla mahdollista, että halpistuotteen myyjä yksinkertaisesti lupailee liikoja. Siksi onkin viisasta suosia tunnettuja valmistajia ja myyjiä.

Liian halvalla ei saa hyvää, ja varsinkin aktiiviset kaapelit voivat olla hyvinkin kalliita. Esimerkki tästä nähtiin keväällä, kun Apple julkaisi ensimmäisenä valmistajana kolme metriä pitkän Thunderbolt 4 -kaapelin, jonka hinta on peräti 199 euroa. Jos joku väittää saavansa vastaavan netistä parilla kympillä, ei väitteen esittäjä tiedä minkälaisesta kaapelista on kyse, tai sitten myyjä huijaa.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *