Alkoholi luultua suurempi tappaja Suomessa: Vuodessa menetetään yli 37 000 elinvuotta

Alkoholi luultua suurempi tappaja Suomessa: Vuodessa menetetään yli 37 000 elinvuotta

Alkoholin tiedetään aiheuttavan merkittävän määrän ennenaikaisia kuolemia sekä Suomessa että koko Euroopassa. Suoraan aiheutuvat kuolemat ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu, huomauttaa synkät laskelmat uusiksi pistänyt Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry.

Kun alkoholikuolemiin lisätään myös epäsuorat kuolemat, muuttuu tilastojen maalaama kuva entistäkin murheellisemmaksi: Suomessa menetetään joka vuosi ennenaikaisesti yli 37 000 elinvuotta.

Kansalaisjärjestön tilaamassa laskelmassa on otettu huomioon muun muassa syövät, verisuonisairaudet sekä itsemurhat, joissa alkoholi on ollut merkittävä taustatekijä.

– Maailman terveysjärjestö WHO on todennut alkoholin olevan yli 200 sairauden tai terveydentilan taustasyynä. Suomessa epäsuorien alkoholikuolemien takia menetetään yli 12 500 elinvuotta, Ehyt avaa tiedotteessaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen

Mainos päättyy

Eniten elinvuosia menetetään hyvinvointialueittain tarkasteltuna Kymenlaaksossa: 884,2 vuotta 100 000 asukasta kohden. Pohjois-Karjalassa menetetään 808,5 ja Kainuussa 804,9 vuotta.

Alkoholiperäisistä syistä aiheutuvien kuolemien vähentämiseksi tarvitaan järjestön mukaan väestön terveyttä tukevaa alkoholipolitiikkaa, ei sellaista, joka lisää kansantaloudelle ja -terveydelle koituvia kustannuksia ja muita alkoholihaittoja.

– Kustannusvaikuttavia keinoja ovat alkoholin saatavuuden rajoittaminen, hinta- ja veropolitiikka sekä markkinoinnin rajoitukset, Ehkäisevän päihdetyön toiminnanjohtaja Juha Mikkonen listaa.

Päätöksenteon pohjalle tarvitaan Mikkosen mukaan realistinen kuva alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamista kustannuksista kokonaisuutena.

– Tällaisen kustannuslaskelman tekemiselle olisi kohdennettava riittävät resurssit.

Sekä suorien että epäsuorien alkoholikuolemien vaikutusta elinvuosien menetyksiin tarkasteltiin nyt ensimmäistä kertaa Ehyt:n katsauksessa. Finnish Consulting Groupilta tilattu katselmus on luettavissa kokonaisuudessaan Ehyt:n sivuilta.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *