Parkkisakot saavat luovuuden valloilleen: Näillä selityksillä valvontamaksuja on yritetty mitätöidä – ”Parkkipirkko heiluttanut autoa”

Eilen16:14

Suomalainen autoilija on valmis käyttämään yllättävän paljon aikaa reklamoidessaan pysäköintivirhemaksusta, valtakunnallisen pysäköintioperaattori ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta sanoo yhtiön tiedotteessa.

”Se työmäärä, jonka jotkut ovat valmiita tekemään välttääkseen aiheellisen 60 euron valvontamaksun, on välillä uskomaton”, Metsäranta sanoo.

Tiedotteen mukaan ParkkiPate sai alkuvuoden aikana autoilijoilta tavallista luovempia selityksiä valvontamaksujen mitätöinnille. Selityksiä oli koottu tiedotteeseen, ja ne vaihtelevat aina loskasta koirien kolttosiin ja luonnonolosuhteisiin.

Koira ja parkkipirkko

Virhepysäköinnin syytä yritetään aika ajoin vierittää toisten niskoille. Esimerkiksi eräs autoilija arveli, että virhepysäköinnin taustalla oli lemmikki.

”Meillä oli kiekko ikkunalla mutta meillä oli koira mukana. On tullut varmaan käymään etupenkillä ja tiputtanut kiekon lattialle, joka löyty sit apparin lattialta.”

Myös pysäköinninvalvojia epäillään pysäköintikiekkoihin vaikuttamisesta. Suurikokoisen Volvon omistaja epäili valvojan heiluttaneen vankkarakenteista autoa.

”Parkkipirkko joko heiluttanut autoa, että kiekko on tippunut tai vastaavaa. Aivan varmasti laitoin kiekon ennen kuin nousin autosta.”

Metsäranta arvioi osan autoilijoista kertovan muunneltua totuutta vain kokeillakseen, saisiko valvontamaksun mitätöityä. Näin saattoi menetellä esimerkiksi autoilija, joka kertoi pysäköineensä autonsa king size -kokoisen sängyn siirtämisen ajaksi kerrostalorapun oven eteen.

Auto oli hyvin pienikokoinen, kaksiovinen henkilöauto ilman peräkärryä.

Ennen valvontamaksun kirjoittamista valvoja dokumentoi tilanteen sekä ottaa auton kojelaudasta useamman valokuvan auton molemmilta puolilta, Metsäranta muistuttaa. Reklamaatiojärjestelmässä autoilija ja reklamaation käsittelijä näkevät samat kuvat.

Yritys on kova

Osa autoilijoista kokeilee onneaan valitusten kanssa, vaikka pysäköintivirhe olisi ilmeinen. Tätä saattoi yrittää autoilija, joka ilmoitti syöttäneensä pysäköintijärjestelmään väärän auton rekisterinumeron.

“Noudatin paikan ohjeita ja syötin oman autoni rekisterinumeron koneeseen ja kone ilmoitti, että tieto on tallennettu. En tässä kohtaa tullut ajatelleeksi, että pitääkö syöttää sen auton rekisterinumero, jolla on pysäköinyt koska käskettiin syöttää autosi rekisterinumero. Olin siskon autolla liikenteessä.”

Metsärannan mukaan yllättävän moni autoilija vetoaa reklamaatioissaan luonnonolosuhteisiin kuten pakkaseen, lumisateeseen tai pimeään. Esimerkiksi eräs reklamaatio tuli isältä, joka kirjoitti poikansa puolesta ja esitti, että valvontamaksu tulisi mitätöidä lumisateen vuoksi.

”Tuollaisena poikkeuksellisena päivänä olisitte voineet vaikka lomauttaa kaikki valvojat.”

Kuten moni reklamaation tehnyt, eräs ulkopaikkakuntalainen autoilija vetosi huonoon valaistukseen. Huomaamatta jäivät lukuisat pysäköintialueella olevat, kiekon käytöstä kertovat merkit.

”Tulimme vieraspaikkakuntalaisina ensimmäistä kertaa ikinä pimeään aikaan ruokakauppaketjuun. Ympäristö oli jo kuskille niin jännittävä ja parkkipaikka täynnä loskaa ja mohkuraa, että ihan aidosti emme huomanneet parkkikiekkomerkkiä.”

FAKTAT

Näin teet asiallisen reklamaation ParkkiPaten pysäköinninvalvontamaksusta

  • Pysäköinninvalvontamaksusta voi reklamoida ainoastaan kirjallisesti. Reklamointi tapahtuu kirjallisessa muodossa autoilijan oman oikeusturvan takaamiseksi.
  • Kirjallisen reklamaation jättäminen voi tehdä netissä, esimerkiksi ParkkiPaten palvelujärjestelmästä.
  • Autoilija voi kirjautua ParkkiPaten järjestelmään valvontamaksun asianumerolla ja auton rekisterinumerolla.
  • Valvontamaksun mitätöiminen ei ole itsestäänselvyys. Valvontamaksuja kirjataan vain aiheesta ja tilanteista otetaan aina valokuvat.
  • Reklamaatioprosessi on autoilijalle hyvin läpinäkyvä. Autoilija näkee ParkkiPaten järjestelmästä kaikki valvontamaksuun liittyvät tiedot ja kuvat eli kaiken saman dokumentaation kuin reklamaation käsittelijäkin.
  • Valvojan inhimillisestä virheestä johtuvat valvontamaksut mitätöidään aina.
  • Reklamaatio käsitellään usein muutamassa päivässä.

Lähde: ParkkiPate

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *