Youtube sanoo ei tekoälyllä tehdyille väärennöksille

Youtube aikoo puuttua alustalla esiintyvään kyseenalaiseen tekoälysisältöön. Uudistus on jatkoa Youtuben aiemmalle marraskuussa käyttöön otetulle periaatteelle käsitellä generatiivista tekoälyä.

Aiemmin Youtube on Techcrunchin mukaan lisännyt palveluun työkalun, jolla käyttäjät voivat paljastaa tekoälyllä luodun tai muunnellun sisällön videoissaan.

Käyttäjät voivat nykyään myös lisätä videoihin huomautuksia esimerkiksi siitä, että sisältö on tarkoitettu parodiaksi. Samanlainen toiminto on ollut käytössä myös X:ssä eli entisessä Twitterissä.

Nyt Youtube tarjoaa käyttäjille lisäksi mahdollisuuden pyytää sisältöä poistettavaksi, jos se on luotu ulkonäkönsä tai äänensä perusteella. Uudistus löytyy Youtuben yksityisyyskäytäntösivulta.

Sisällön ladanneella Youtube-käyttäjällä on 48 tuntia aikaa poistaa pyydetty sisältö. Aikarajan umpeuduttua Youtube selvittää itse, sopiiko sisältö alustalle.

Tekoälysisällöstä tehtävä poistopyyntö ei välttämättä tarkoita, että se poistetaan Youtubesta.

Poistopyynnön yhteydessä huomioidaan, onko kyseessä julkisuuden henkilö. Myös sillä on merkitystä, mitä tekoälytulkinta tunnetusta henkilöstä on laitettu videossa tekemään. Esimerkiksi rikollisuus, väkivalta tai vaalien ehdokkaan tukeminen ovat asioita, joilla on videon lopullisen kohtalon kannalta merkitystä.

Samoin otetaan huomioon myös se, voiko sisältöä pitää satiirina tai parodiana, tai onko sillä jotain muuta vastaavaa merkitystä julkisuudessa.

Tällaiseksi laskettaneen esimerkiksi hiljattain julkaistu video, jossa Urho Kekkonen on laitettu luennoimaan tekoälystä.

Useimmissa tapauksissa poistopyynnön tekijän pitää olla itse henkilö, jonka ulkonäköä tai ääntä tekoälysisältö jäljittelee.

Tähän on kuitenkin joitakin poikkeuksia. Esimerkiksi alaikäisten ei tarvitse pyytää sisällön poistamista itse, vaan se voi tehdä myös joku muu henkilö. Sama pätee henkilöihin, joilla ei ole pääsyä tietokoneelle – samoin kuin vähemmän yllättäen myös jo kuolleisiin.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *