Joka neljäs yksinyrittäjä ansaitsee enintään 20 000 euroa vuodessa – muiden yrittäjien tulotaso selvästi korkeampi

Joka neljäs yksinyrittäjä ansaitsee enintään 20 000 euroa vuodessa – muiden yrittäjien tulotaso selvästi korkeampi

Yksinyrittäjänä toimivien yrittäjien tulotaso on selvästi matalampi kuin muiden yhtä pitkään toimineiden yrittäjien. Tämä käy ilmi Suomen Yrittäjien raportista.

Sen mukaan joka neljäs yksinyrittäjä ansaitsee korkeintaan 20 000 euroa vuodessa. Kun vuotuiseksi tulorajaksi otetaan 30 000 euroa, niin tämän rajan alle sijoittuu lähes puolet eli 46 prosenttia kaikista yksinyrittäjistä. Joka viides yksinyrittäjä ansaitsee yli 50 000 euroa vuodessa.

Suomen Yrittäjien kyselyyn vastasi 479 yksinyrittäjää.

Raportin mukaan naisyksinyrittäjillä on taloudellisesti vaikeampaa kuin miehillä. Suomen Yrittäjien asiantuntija Sonja Antosalon mukaan on huolestuttavaa, että naisyksinyrittäjillä on enemmän haasteita taloutensa kanssa.

– On tärkeää pohtia keinoja, jolla valtio voi tarjota kannustimia esimerkiksi perhevapaiden suhteen ja kohdella kaikkia yritysmuotoja tasavertaisesti muun muassa lapsenhoitajan verovähennyksiä koskevissa asioissa, Antosalo sanoo Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

Muun muassa parturi-kampaajat ovat tyypillinen yksinyrittäjien ryhmä.

Muun muassa parturi-kampaajat ovat tyypillinen yksinyrittäjien ryhmä.

Kuva: Kirsi Junttila

Kyselyn mukaan yksinyrittäjät kaipaavat yrittäjyyden arvostuksen lisäystä, helpotuksia työlainsäädäntöön ja paikalliseen sopimiseen.

Yksinyrittäjät kokevat muita vastaajia useammin, ettei heillä ole jaksamisongelmia.

– Silti moni yksinyrittäjävastaaja ilmoittaa, ettei hae apua, tai ettei heillä ei ole ketään, jolta pyytää apua tai he eivät tiedä, mistä apua voisi saada. Huolestuttavaa on myös se, että yksinyrittäjistä noin 70 prosenttia on vailla työterveyshuollon palveluita, Antosalo sanoo.

Yrittäjien Kriisikeskuksen hankepäällikkö Virve Lähdesmäen mukaan yksinyrittäjien avun tarve näkyy myös heillä.

– Monet eivät ole koskaan aiemmin puhuneet asiasta kenellekään tai että puoliso tai läheiset eivät jaksa enää kuunnella, minkä vuoksi he lopulta hakevat apua, Lähdesmäki sanoo.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *