Heikko rupla ja kallistuva öljy satavat Venäjän kassaan

6.7.202415:47

Öljykauppa hipoo kahden kuukauden huippua, Financial Times kertoo. Öljynjalostamot valmistautuvat kesäkauteen samalla, kun sijoittajat ovat huolissaan jännitteistä Lähi-Idässä.

Brent-futuuri ylsi 86,83 dollariin keskiviikkona tynnyrihinnan noustessa noin kymmenellä dollarilla tynnyriltä kesäkuun alusta. Yhdysvaltojen vastine, West Texas Intermediate, nousi yli 83 dollariin ennen kuin laski jälleen.

Samalla Venäjän öljynvienti hyötyy korkeista öljyn hinnoista, kun ruplan kurssi on voimakkaassa laskussa, Reuters kertoo. Venäjän öljyn ja kaasun myynnistä saatu tuotto on kasvanut noin 41 prosentilla vuoden ensimmäisellä vuosipuolikkaalla maan valtiovarainministeriön tilastojen mukaan.

Öljyn ja kaasun viennistä saatavat tulot ovat olleet Kremlin pääasiallinen tulonlähde, sillä ne muodostavat noin kolmanneksen maan budjetista.

Venäläinen Urals-öljy maksoi alkuvuonna keskimäärin 69,1 dollaria tynnyriltä, eli yli länsimaiden asettaman kuudessakymmenen dollarin hintakaton. Viime vuoden vertailukaudella hinta oli 52,5 dollaria.

Samaan aikaan ruplan kurssi on heikentynyt 90,8 ruplaan dollarilta, kun viime vuoden tammi—kesäkuussa dollarilla sai vielä 76,9 ruplaa.

Venäläisille jalostamoille maksetut, kotimaiseen tuotantoon kannustavat maksut ovat nousseet tänä vuonna merkittävästi viime vuodesta. Kannustinmaksuja maksettiin 158,1 miljardia ruplaa kesäkuussa 2024 ja 78,6 miljardia ruplaa kesäkuussa 2023.

Maksujen tavoitteena on vahvistaa Venäjän kotimaista markkinaa ja heikentää trendiä, jossa jalostamot hyötyvät korkeista öljyn vientihinnoista.

Vähittäistä nousua

Myös Yhdysvaltoissa polttoaineen kysynnän odotetaan kasvavan voimakkaasti kesän aikana. Autoalan järjestö American Automobile Association odottaa lomakauden matkojen kasvavan yhteensä 5,2 prosenttia edellisvuodesta, ja automatkojen lisääntyvän 4,8 prosenttia.

Analyytikot arvioivat jalostamoiden tarvitsevan öljyä yli kaksi miljoonaa tynnyriä päivässä kolmannen kvartaalilla. Tämä helpottaisi vuoden alusta kasautunutta varastopainetta merkittävästi.

Öljyn hinta laski voimakkaasti kesäkuun alussa sen jälkeen, kun öljynviejämaiden järjestön OPEC:n jäsenet ilmoittivat tuovansa aiemmin leikattua tuotantoa takaisin markkinoille noin 2,2 miljoonaa tynnyriä syyskuusta alkaen.

Voimakkaan myyntireaktion jälkeen Saudi Arabian öljyministeri, prinssi Abdulaziz bin Salman vakuutti 5. kesäkuuta julkaistussa videossa, että järjestön jäsenten nostavat tuotantoa vain markkinasuhdanteiden puitteissa. Siitä lähtien öljyn hinta on vähitellen noussut.

Myös Israelin ja Hizbollahin välisten suhteiden kiristyminen ja potentiaalisen eskalaation pelko on vaikuttanut öljyn hintoihin osaltaan.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *