Mitä tapahtuu alle 15-vuotiaille rikoksen tehneille? #uutiset

Mitä tapahtuu alle 15-vuotiaille rikoksen tehneille? #uutiset

Alle 15-vuotias rikoksen tehnyt välttyy rikosoikeudelliselta vastuulta mutta ei muilta seuraamuksilta.

▪️Vaikka alle 15-vuotias rikoksen tehnyt ei saa tuomiota eikä siten oikeusrekisterikeskuksen rikosrekisterimerkintää, hän voi kuitenkin rikosten tutkinnan yhteydessä päätyä poliisin tietojärjestelmiin.

▪️Poliisin kirjaukset nuoruuden töppäilyistä ja vakavista rikoksista voivat väistämättä tulla esiin myöhemmin ja olla esteenä tiettyihin koulutuspaikkoihin tai ammatteihin.

▪️Alle 15-vuotiaat ovat korvausvelvollisia aiheuttamistaan vahingoista. Laissa ei ole määritelty vahingonkorvausvelvollisuuden alaikärajaa.

▪️Vahingonkorvausvastuu voi syntyä esimerkiksi varastetusta tai vahingoitetusta tavarasta, vammojen hoitokuluista tai henkirikoksissa myös kärsimyskorvauksista uhrien lähiomaisille.

▪️Vaikka korvauksen määrää kohtuullistettaisiin alaikäisen iän ja kehitystason mukaisesti, tuomioistuinten määräämät summat voivat silti olla kymmeniä tuhansia euroja.

▪️Poliisi tekee lastensuojeluilmoituksen jokaisesta alle 15-vuotiaan tekemästä rikollisesta teosta sekä ilmoittaa tapahtuneesta huoltajille.

▪️Tästä käynnistyy lastensuojeluprosessi. Vakavissa rikostilanteissa tilanne turvataan usein kiireellisellä sijoituksella.

#rikokset #lapset #viertola #vantaa #uutiset #yleuutiset

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *