Maailman ensimmäinen ”kaksipäinen” tuulivoimala käynnistyi Kiinassa – kelluva alusta kestää

Kiinalainen maailman suurimpiin lukeutuva tuulivoiman valmistaja Mingyang Group on ottanut käyttöön tiettävästi maailman ensimmäisen kelluvan tuulivoima-alustan, johon on asennettu niin kutsuttu kaksipäinen voimala eli kaksi toisiinsa kytkettyä tuuliturbiinia.

Ocean X -nimiseen ratkaisuun kuuluu V-kirjaimen muotoinen torni, johon voidaan kiinnittää kaksi turbiinia. Molempiin turbiineihin on asennettu esijännitetyt köydet, jotka on kiinnitetty toisessa päässä alustaan.

Kaksipäisen voimalan nimellisteho on 16,6 megawattia. Yhtiö arvioi, että voimala tulee tuottamaan vuosittain noin 54 000 megawattituntia sähköä.

Ensimmäinen tuulivoimala sijaitsee Guangzhoun satamakaupungissa Kiinassa.

Ocean X on testannut ensimmäistä pienoisprototyyppiään jo vuonna 2020. Onnistuneiden testien jälkeen aloitettiin täysikokoisen alustan asennus.

Alusta on suunniteltu syville vesille, ja asennuksen maksimisyvyys on 35 metriä. Yhtiön mukaan voimala kestää jopa taifuunit eli alueella liikkuvat trooppiset hirmumyrskyt. Voimalaa ei kaada edes 30 metrin aallot.

Kelluva alusta on valmistettu yhteistyössä Huangpu Wenchong Shipbuilding Companyn ja China State Shipbuilding Corporation kanssa.

Hankkeen kehityksestä uutisoi muun muassa Interesting Engineering.

Tuulivoimapiireissä Mingyang Group on tunnettu ennätysten rikkoja. Yhtiö on esimerkiksi valmistanut tiettävästi maailman pisimmät, 140 metrin merituulivoimalan lavat. Pisimmillä lavoilla varustetun tuulivoimalan nimellisteho on 18 megawattia.

Viime vuosina tuulivoimaloiden koko on kasvanut tasaiseen tahtiin, sillä voimalan koon kasvattaminen kasvattaa samalla sen tuottopotentiaalia.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *