Suomalainen selvitys: näissä sää- ja keliolosuhteissa sähköauton toimintamatkasta voi haihtua

Mittausteknologiaan erikoistunut pörssiyhtiö Vaisala on laajentanut Xweather-tiesäätarjoamaansa uudella datakokonaisuudella.

Yhtiön laskujen mukaan sähköauto voi menettää 20–40 prosenttia valmistajan ennustamasta kantamasta, kun ilman lämpötila on kylmä tai kuuma. Kun tähän lisätään luminen tie ja kovat tuulet, pudotus voi olla jopa 75 prosenttia.

Palvelu on suunnattu autonvalmistajille ja autoteollisuuden teknologiayrityksille. Se tarjoaa autonvalmistajille yleisen säätiedon lisäksi tietoa tiesäästä ja tiepinnan olosuhteista, ja auttaa niitä näin parantamaan sähköautojen reaaliaikaisia toimintamatkan ennusteita.

No, miksi?

Palvelulle on liiketaloudellisten ponsien lisäksi sähköautoilun suosiota lisääviä, ja etenkin siihen ryhtymisen kynnystä madaltavia syitä.

LUE MYÖS:

Vaisalan lisäksi monen muun jakaman näkemyksen mukaan sähköautoilu on yksi ratkaisuista pois fossiilisista polttoaineista, mutta hinnan lisäksi leviämistä hidastaa kuljettajien murhe toimintamatkan riittävyydestä ja ennustettavuudesta. Noin 60 prosenttia sähköautoilijoista kokee reittisuunnittelussa toistuvasti haasteita.

Auton myyntitiedoissa näkyvä toimintamatka testataan optimiolosuhteissa ja kontrolloidusti. Todellisuudessa sää ja tieolosuhteet vaikuttavat toimintamatkaan merkittävästi, kuten etenkin Suomessa tiedetään.

Sää vaikuttaa yhä enemmän. Vaisala Xweatherin autoteollisuuden liiketoiminnan vetäjän Petri Marjavan mukaan toimialalla näkyy viitteitä siihen, että toimintamatkan ennusteiden parantaminen on valmistajien agendalla. Vaisala

Vaisala Xweatherin autoteollisuuden liiketoiminnan vetäjän Petri Marjavan mukaan yritys tarjoaa autonvalmistajille ja esimerkiksi navigaatioyrityksille yhdestä lähteestä kaikki sään ja tiesään sähköauton toimintamatkaan vaikuttavat parametrit.

Hänen mukaansa toimialalla näkyy jo viitteitä siihen, että toimintamatkan ennusteiden parantaminen on myös autovalmistajien agendalla. Sää tulee olemaan osa näitä tulevaisuuden ennusteita ja Vaisala pyrkii olemaan tässä muutoksessa luotettu toimittaja.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *