Vladimir Putinin peluri aiheutti skandaalin Euroopassa – Nyt käänsi katseensa Trumpiin

22.7.202420:30

Ukrainalaisen liikemiehen ja poliitikon, Venäjän presidentti Vladimir Putinin liittolaisen Viktor Medvedtšukin liikkeistä tihkuu uutta tietoa.

Ajatushautomo Atlantic Councilin tutkijat tulkitsevat, että Euroopassa hämmingin jo aiheuttanut Medvedtšuk on siirtänyt huomionsa nyt Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkaaseen Donald Trumpiin.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoi viime viikolla, että Medvedtšuk on lähestynyt kirjeellä Trumpia. Kirjeessä Medvedtšuk esittää, että Trumpin salamurhayrityksellä voi olla yhteys Ukrainaan. Kyse on Venäjän levittämästä propagandasta: Venäjällä laajemminkin pyritään väittämään ilman todisteita, että Ukrainalla olisi jotain tekemistä salamurhayrityksen kanssa.

Putinin tyttären kummi

Medvedtšuk on Venäjän presidentin Putinin läheinen ystävä ja on toiminut Ukrainassa venäläismielisenä oppositiopoliitikkona. Putin on Medvedtšukin tyttären kummi.

Medvedtšuk vangittiin hänen yrittäessään lähteä Ukrainasta sodan sytyttyä, mutta vankienvaihdon yhteydessä hän asettui Moskovaan. Medvedtšukia vastaan oli nostettu syyte maanpetoksesta Ukrainassa ja hänen Venäjä-mielisen puolueensa toiminta oli siellä kielletty.

Skandaali Euroopassa

Medvedtšuk aiheutti aiemmin Euroopassa hämmingin: Tšekki ja Belgia toivat maaliskuun lopulla julkisuuteen Venäjän propagandaverkoston, jonka pyörittäjänä Medvedtšukia pidetään.

Propagandaverkosto levitti Ukraina-vastaisia tarinoita ja maksoi poliitikoille siitä, että he pyrkisivät vaikuttamaan tuleviin eurovaaleihin. Toiminta tapahtui suositun Voice of Europe -sivuston kautta. Kesällä kerrottiin, että Venäjällä oli mittava operaatio, jonka tarkoitus oli vaikuttaa eurovaalien tulokseen.

Osa Venäjän kampanjaa?

Medvedtšukin kirjeestä Trumpille tuskin seuraa mitään. Se lienee osa Venäjän hurjana pyörivää disinformaatiokampanjaa, joka käynnistyi Trumpin salamurhayrityksestä. Kun uutisen kirjeestä julkaisee valtiollinen Tass, lienee Venäjän intresseissä, että siitä kerrottiin julkisuudessa.

Olennaista on se, että Venäjä on jo aloittanut informaatiokampanjan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyen, kerrottiin amerikkalaismediassa jo helmikuussa.

Se on jo todettu, että Venäjä vaikutti Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin tavoitteenaan nostaa Donald Trump presidentiksi.

Kesällä 2018 Trump vieraili Helsingissä, jossa tapasi Putinin. Tuolloin Yhdysvalloissa tiedustelutahot tyrmistyivät siitä, että Trump sivuutti tiedusteluviranomaisten tiedot Venäjän vaalivaikuttamisesta ja uskoi ennemmin Putinin sanaan.

Venäjä voi yrittää saada asiat näyttämään siltä, että sellainenkin peluri kuin Medvedtšuk voisi Trumpin vakuuttaa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *