”Äänentoistoa olen hankkinut tuplaten lisää” – Ismo Haavisto tähdittää Poutiaisten pihajuhlaa Villähteellä

”Äänentoistoa olen hankkinut tuplaten lisää” – Ismo Haavisto tähdittää Poutiaisten pihajuhlaa Villähteellä

Nastolaa kutsutaan syystäkin suomalaisen bluesin kehdoksi. Kotimaisen bluesin ensimmäisessä aallossa, 1960-70-lukujen vaihteessa, Nastolasta tuli kovia bluesbändejä, tärkeimpinä Chicago Overcoat ja Charlies.

Nastolan ensimmäinen bluesyhtye oli kuitenkin Villähteen Pensuolta ponnistanut Fire Blues Quartet, jonka pelintekijöitä olivat Jarmo ja Jouko Poutiainen. Veljeksistä vanhempi Jarmo ”Jarski” Poutiainen asuu edelleen samalla tilalla, jossa kuultiin Nastola-bluesin ensimmäisiä parkaisuja.

Lauantaina Poutiaisen tiluksilla soi kolmas Pensuo Blues.

– Tämä on tällainen naapuruston systeemi. Naapurit ovat olleet talkoolaisina, ja on ollut muitakin. Vähän jouduttiin arpomaan, että järjestetäänkö tänä vuonna, mutta saatiin kuin saatiinkin porukka taas kasaan, ”Jarski” Poutiainen kertoo.

”Jarski” Poutiainen asuu ja soittaa edelleen samalla tontilla, millä 1960-luvulla soittamisen aloitti. Kai Sinervo

Pensuo Bluesin pääesiintyjä on Ismo Haavisto. Maailmallakin arvostetun Haaviston rinnalla nähdään illan hämärtyessä Blues Mafia All Stars, johon ennakkotietojen mukaan kuuluvat tällä kertaa Poutiaisen veljesten lisäksi Jani Mahkonen, Baby Boy Varhama, Wellu Lehtinen, Pekka Partanen, Kippari Parviainen, Lasse Maatala, Ville Tolvanen, Martti Vaari, Mikko Oso, Hilla Kohtamäki, Oka Utriainen sekä Tapani Laastola. Kaikki tuskin mahtuvat näyttämölle yhtä aikaa.

Ville Kujala avaa pelin. Ennen Ismoa ja All Starsia vuoronsa saavat myös Blue Dogs, 12-henkinen The Lazy Cats, Eki Salmi GP, Sounds of Villähdé ja Blues Fathers.

– Jatkoilla ”yökerho” Juke Jointissa esiintyy J. Leino & Bluesmonger. Käy Leino ulkolavallakin näyttäytymässä, soittaa neljä tai viisi biisiä, Poutiainen paljastaa.

Kun sopat on syöty, tarjolla on herkkuja grillistä.

Juke Joint sijaitsee navetassa, käsikopelon päässä ulkolavasta.

– Jatkoille meillä on pieni maksu, kun klubi on niin pieni, muuten on vapaa pääsy.

Nuori Jarmo Poutiainen soittaa huuliharppua Rolling Stonesin yläpuolella. Kai Sinervo

Kuten esiintyjälistasta voi päätellä, tarjolla on muutakin kuin sinisäveliä.

– Blues käsitetään tällä kertaa vähän väljemmin. On rock’n’rollia, jazzia, vähän progeakin, mutta onhan Blues Mafia All Stars kuitenkin bluesia lähes alusta loppuun.

Tarjolla on myös viime kesän tapaan Juppi Tuominiemen gumboa. Gumbo on Louisianasta peräisin oleva pataruoka tai tukevampi keitto. Tuominiemi tekee gumbonsa Poutiaisen salaisella sukureseptillä ilman äyriäisiä.

– Sitä ei ole kukaan haukkunut. Kun sopat on syöty, tarjolla on herkkuja grillistä, Poutiainen sanoo.

Tapahtuman epävirallinen suojelija on syksyllä 80 vuotta täyttävä laulava rumpali Eero Raittinen.

– Viralliseksi suojelijaksi häntä ei voi sanoa, kun suojelijaksi yleensä pyydetään. Hän soitti ja sanoi, ettei pääse paikalle, mutta on sydämestään mukana jokaisen kanssa, joka tämän vuoden bileisiin on tulossa.

Poutiainen on jälleen kehittänyt tapahtumaa itseään ja naapureitaan säästämättä. Esteetöntä ulkohuussia on nikkaroitu ja soittajille takahuonetilaa.

– Lavalle tulee sadekatos. Äänentoistoa olen hankkinut tuplaten lisää viime kesään verrattuna. Tarvittaessa saadaan tukevampaakin soundia.

Hän valittelee, että menoa on haitannut kesken järjestämiskiireiden sattunut tapaturma.

– Paukahti jännityksessä ollut lauta sääriluuhun. Ei auttanut turvakenkä, kun osui sen yläpuolelle. Haavahoitajalla jouduin hyppäämään, mutta on jalka jo kunnossa.

Pensuo Blues 20.7. kello 13 alkaen Jarski ja Outi Poutiaisen pihapiirissä osoitteessa Pensuontie 137.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *