Bill Gatesin ydinvoimala myöhästyy – syynä Venäjä

Bill Gatesin ydinvoimala myöhästyy – syynä Venäjä

Bill Gatesin kaavailema ydinvoimalaprojekti on vastatuulessa polttoaineen saatavuusongelmien vuoksi. Saatavuutta haittaa nimittäin se, että ainoa riittävissä määrin polttoainetta tuottava yhtiö sijaitsee Venäjällä, uutisoi The Register.

Gatesin perustaman TerraPower-yhtiön 345 megawatin voimalan on määrä nousta Wyomingin osavaltioon, mutta vuodelle 2028 kaavailtu laitoksen avaus on siirtynyt nyt jo ainakin vuoteen 2030, ellei pidemmällekin.

Hyökättyään Ukrainaan Venäjä päätyi laajojen pakotteiden kohteeksi ja niinpä sieltä ei uraania nyt ostella.

Pienoisvoimalan on tarkoitus käyttää haleu-uraania (high-assay low-enriched uranium), eli tavallista pidemmälle väkevöitettyä uraania, jonka u-235-isotooppipitoisuus voi olla jopa 20 prosenttia tavanomaisen 3–5 prosentin sijaan.

Haleu-uraani mahdollistaa pienemmät reaktorit, paremman hyötysuhteen ja pidemmän käyttöiän reaktoreille.

Yhdysvalloissa energiaministeriö on määritellyt haleun kriittiseksi uuden sukupolven reaktoreille ja marraskuussa ministeriö ohjasi 150 miljoonaa dollaria haleu-tuotantoa valmistelevalle yhdysvaltalaisyhtiölle.

Yhtiö ei kuitenkaan pääse vielä vuosiin tuottamaan materiaalia riittäviä määriä. Ministeriö arvelee, että polttoainetta tarvittaisiin 40 tonnia vuosikymmenen loppuun mennessä, mutta yhtiö aikoo esitellä tuotantoaan ensi vuonna tuottamalla sitä 20 kilogrammaa. Sen jälkeenkin yhtiön tuotantomääräksi on kaavailtu vain 900 kilogrammaa vuodessa.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *