Asikkalalainen laittaa vaan askelta toisen eteen

Asikkalalainen laittaa vaan askelta toisen eteen

Eipä olisi 22-vuotias kiekonheittoa lopetteleva nuori osannut aavistaa, että reilu 30 vuotta myöhemmin hän voittaisi SM-mitalin, juoksussa. Johanna Uusi-Uitto voitti viime viikolla Suomen aikuisurheiluliiton alaisissa yleisurheilun SM-kisoissa Oulussa pronssia. Hän juoksi N50-sarjassa 5 000 metrin matkan ajalla 21.09.

– Kyllä kaikkeni tässä annoin, enkä oikeastaan olisi pystynyt lujempaa juoksemaan. Tavoite oli alle 21 minuuttia, mutta on kiva, että on sitten puhtia seuraavaan juoksuun.

Kisa käytiin ratajuoksuna, mikä toi tuoreelle mitalistille todellista kilpailun tuntua ja muistoja kiekonheittoajoilta. Nyt ei tosin oltukaan kiekkoringissä, vaan “punarataa” vedettiin 12 kierrosta ja risat.

– Alkumatkasta laskin kierroksia, mutta sitten menin jo sekaisin. Askelta vaan toisen eteen.

Asikkalalainen kotitalousopettaja heitti siis parikymppiseksi asti kiekkoa Asikkalan Raikkaassa, mutta juoksun hän aloitti kolmekymppisenä.

– Haluatko tietää, mitä siinä välissä tein? Mieheni Antti on pitkään harrastanut voimanostoa täällä Asikkalassa, ja kymmenen vuotta itsekin nostelin painoja – olin aivan intohimoinen punttisalilla kävijä.

– Meidän tytär Aada syntyi, kun olin 33-vuotias. Silloin alkoi kaipaamaan omaa rauhaa ja sellaista rauhallista hetkeä.

Alkumatkasta laskin kierroksia, mutta sitten menin jo sekaisin.

Niinpä Uusi-Uitto alkoi vähitellen hakemaan näitä hetkiä juoksusta. Liikunnalliseen elämäntapaan oli toki aiemminkin kuulunut lenkkeily, mutta nyt moodi oli erilainen. 2006 hän juoksikin ensimmäisen puolimaratoninsa Forssassa.

– Ja nyt tämän kahdenkymmenen vuoden aikana olen tehnyt 130 starttia numerolappu rinnassa.

Urheilu elämäntapana lähti rakentumaan jo lapsena vanhempien kannustuksella.

– Etenkin isäni on aina kannustanut ja lapsena kuljettanut urheilukentälle.

Monen eri lajiharjoittelun kautta Uusi-Uitto kertoo juoksemisen olevan itselleen helppoa ja yksinkertaista, ja siksi nauttivansa siitä.

– Voi lähteä kotiovelta matkaan, ja sitä voi tehdä missä tahansa. Se palauttaa työstä, ja ajatus rentoutuu.

SM-mitalisti kertoo olevansa aamujuoksija ja tekevänsä tunnin aamulenkkejä noin kuusi viikossa. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään totista “hampaat irvessä” -meininkiä.

– Sanonkin aina, että mä vaan juoksen. Ei ole mitään treeniohjelmaa tai sellaista. Tämä on minun harrastusjuttu.

Kilpailuvietti on lapsuudesta yhä tallella, vaikka juoksutapahtumia hän kiertääkin lähtökohtaisesti itseään haastaakseen.

– Vaikka sanon kisaavani itseäni vastaan, niin jos joku huohottaa takana niskaan, kyllä minä siinä päätän, että “sinä et minusta ohi mene”.

Seuraavana tavoitteena hänellä häämöttää ensi syksynä maantiejuoksun 10 kilometrin SM-kisa Helsingissä.

Numerolappu rinnassa homma voisi myös sulaa käsiin, mutta Uusi-Uitto kertoo nimenomaan tällöin ylittävänsä itsensä.

– Siinä tulee se kisapäivän jännitys, mikä pienenä tyttönäkin tuli kiekkoringissä. Ja se on itseasiassa aika kiva tunne.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *