Työvoiman kysyntä hiipuu – rakennusalalla varovaisia elpymisen merkkejä

Työvoiman kysyntä hiipuu – rakennusalalla varovaisia elpymisen merkkejä

Työttömien työnhakijoiden määrä nousi kesäkuussa koko maassa ja myös Varsinais-Suomessa. Varsinais­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 24 200 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli 2 600 enemmän edelliseen kuukauteen verrattuna. Koko maassa työttömiä työnhakijoita oli kesäkuussa 293 300, noin 27 000 enemmän kuin edellisessä kuussa.

Työttömyyden tyypillistä kausivaihtelua on se, että kesäkuun aikana työttömien määrä nousee toukokuuhun verrattuna reilusti. Kasvua selittää etenkin se, etteivät kaikki opiskelijat saa kesätyöpaikkaa sekä se, että osalla määräaikainen työsuhde päättyy toukokuussa.

Vaikka kausivaihtelu selittää työttömyyden kasvua, niin on hyvä huomata, että työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli kesäkuun lopussa Varsinais-Suomessa 10,3 prosenttia eli 0,9 prosentti­yksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Varsinais-Suomen kaikkien seutukuntien työttömyysaste on edelleen alle maan keskiarvon.

Jatkuu mainoksen jälkeen

Mainos päättyy

Myös lomautukset ovat kasvussa. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 300 henkilöllä eli 17 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen.

Vielä jokin aika sitten työnantajat viestivät työvoimapulasta.

Huolestuttavinta työllisyyskatsauksessa on se, että uusien avoimien työpaikkojen määrä romahtanut hälyttävän alas Varsinais-Suomessa. Vielä jokin aika sitten työnantajat viestivät työvoimapulasta. Kesäkuun viimeisenä päivänä avoimia työpaikkoja oli tarjolla alueen työ­- ja elinkeinotoimistossa 2 100 kappaletta. Pudotus on viime vuoteen verrattuna ollut raju eli 58 prosenttia. (TS 24.7.)

Avoimien työpaikkojen väheneminen on jatkunut jo pidemmän aikaa. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 10 300 eli 51 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna kesäkuun aikana 4 900 kappaletta, joista 2 200 oli uusia, kesäkuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli kesäkuussa tarjolle 66 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömyys näkyy vahvasti alamaissa olevalla rakennusalalla. Nyt rakentamisessa on kuitenkin näkyvissä heikkoja valon pilkahduksia. (TS 24.7.) Käänteeseen viittaavat sekä Tilastokeskuksen että K-ryhmän rautakaupasta tiistaina julkistamat luvut. Rakennuslupien määrä kääntyi nousuun ja Keskon mukaan rakentamisen markkinassa on jo piristymisen merkkejä näkyvissä.

Rakennusteollisuus suhtautuu vielä hyvin varovaisesti elpymisen merkkeihin. Vielä ollaan pohjalla, mutta syksyn aikana selviää näkyykö konkreettisia merkkejä käänteestä. Alamaissa on edelleen erityisesti vapaarahoitteinen uudisasuntotuotanto. Yksi myönteinen merkki on, että rakennusalan yrityksissä on jälleen käynnissä rekrytointeja.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *