Lentoliikenne Suomen ilmatilassa lähes koronapandemiaa edeltävällä tasolla – Matkustajamäärien kasvu oli muuta maata suurempaa Lapissa

Lentoliikenne Suomen ilmatilassa lähes koronapandemiaa edeltävällä tasolla – Matkustajamäärien kasvu oli muuta maata suurempaa Lapissa


Rovaniemen, Ivalon, Kittilän ja Kuusamon lentoasemien kautta lensi alkuvuonna yhteensä lähes 900 000 matkustajaa. Arkistokuva.

Rovaniemen, Ivalon, Kittilän ja Kuusamon lentoasemien kautta lensi alkuvuonna yhteensä lähes 900 000 matkustajaa. Arkistokuva.

Kuva: Anssi Jokiranta

Kansainvälisten lentojen määrä Suomen ilmatilassa on alkanut saavuttaa koronapandemiaa edeltänyttä tasoa, kertoo valtion liikenteenohjausyhtiö Fintraffic. Huhti-toukokuussa lentoja oli useina päivinä jo yli 500, mikä vastaa ennätysvuoden 2019 tasoa.

Fintrafficin mukaan Finnairin kesäkaudelle lisäämät lennot ovat osaltaan vauhdittaneet lentoliikenteen kasvua. Myös esimerkiksi Suomenlahden yli Kaliningradiin lentävät venäläiskoneet vaikuttavat liikennemääriin, sillä niille tarjotaan lennonvarmistuspalvelua kansainvälisten sääntöjen mukaisesti.

– Myös ylilentojen määrä Suomen ilmatilassa on kasvussa. Erityisesti kiinalaiset lentoyhtiöt ovat lisänneet lentojaan huomattavasti, kertoo tiedotteella Fintrafficin lennonvarmistuksen toimitusjohtaja Raine Luojus.

Kasvua Lapissa, laskua muualla

Finavia kertoo tiedotteessa, että sen 20 lentoaseman kautta kulki tammi-kesäkuun aikana kaikkiaan 9,4 miljoonaa matkustajaa, mikä on reilut neljä prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Eniten lennettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalta, jossa matkustajia oli 7,7 miljoonaa.

Kansainvälisen lentoasemajärjestön selvityksen mukaan Suomen lentoyhteydet ovat kuitenkin palautuneet Euroopassa toiseksi heikoimmin verrattuna pandemiaa edeltäneeseen aikaan.

– Suomen lentoliikenteen tilanteeseen vaikuttaa erityisesti geopolitiikka. Venäjän ylilentokiellon vaikutusten vuoksi Aasian lentoja on merkittävästi vähemmän, ja matkustajia Aasian reiteillä on ollut 45 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019, kertoo tiedotteessa Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori.

Matkustajamäärien kasvu oli alkuvuonna muuta maata suurempaa Lapissa, jossa Rovaniemen, Ivalon, Kittilän ja Kuusamon lentoasemien kautta lensi yhteensä lähes 900 000 matkustajaa. Määrä oli 16 prosenttia suurempi verrattuna viime vuoteen samaan aikaan.

– Lapin lentoasemien matkustajamäärän kasvu heijastaa globaalia trendiä, jossa matkustamisen syy on yhä enenevissä määrin vapaa-ajan matkustus. Sen sijaan liikematkustaminen Euroopassa on vähentynyt tai siirtynyt yhä enemmän raiteille, Vuori sanoo.

Ilmiö näkyy Finavian Lapin ulkopuolisilla alueellisilla lentoasemilla, joiden matkustajamäärät laskivat kaksi prosenttia verrattuna viime vuoden samaan aikaan. Sen sijaan lentomatkat Helsinki-Vantaalta esimerkiksi Espanjaan, Italiaan ja Kreikkaan ovat lisääntyneet.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *