Tilastokeskus: Inflaatio hidastui Suomessa kesäkuussa – ruoan hinta viime vuoden tasolla

Tilastokeskus: Inflaatio hidastui Suomessa kesäkuussa – ruoan hinta viime vuoden tasolla

Inflaatio hidastui Suomessa kesäkuussa hieman toukokuuhun verrattuna, kertoo Tilastokeskus tuoreessa katsauksessaan. Hidastuminen johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron lievemmästä noususta ja EU:n ulkopuolisten valmismatkojen halpenemisesta.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli kesäkuussa 1,3 prosenttia. Toukokuussa inflaatio oli 1,5 prosenttia. Vielä tammikuussa kuluttajahintojen vuosimuutos oli 3,3 prosenttia.

Vuoden takaiseen verrattuna kuluttajahintojen nousua hillitsi eniten sähkön, lasten päivähoidon ja omakotitalokiinteistöjen halpeneminen.

Uudet perunat nostivat hintoja

Elintarvikkeiden hinnat ovat nyt suurin piirtein viime vuoden tasolla. Tuoreiden hedelmien hinnat laskivat toukokuusta kesäkuuhun lähemmäs neljä prosenttia, mutta vihannesten hinta nousi.

– Toukokuulta kesäkuulle hinnat nousivat eniten tuoreissa vihanneksissa uusien perunoiden myötä. Perunan hinta nousi keskimäärin 39 prosenttia ja kaalin hinta 13 prosenttia, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen tiedotteessa.

Myöskään kahvin ystävien lompakon kannalta kesäkuu ei ollut hyvä kuukausi.

– Kahvin hinta näyttää heiluvan kuukaudesta toiseen. Nyt nousua oli 12,8 prosenttia, Nieminen sanoo.

Vahvempien oluiden, siiderien ja lonkeroiden tulo vähittäiskauppaan ei Niemisen mukaan juurikaan näy indeksissä.

– Kokonaan uusille tuotteille ei voida laskea hintakehitystä, joten ne jäävät tämän mittauksen ulkopuolelle. Vähittäiskauppaan siirtyneiden vanhojen tuotteiden vaikutus hintakehitykseen oli olematon.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *