Hedelmätarhan lammen kohtalo ihmetyttää

Hedelmätarhan lammen kohtalo ihmetyttää

Salpakankaan asuinalueella sijaitseva Hedelmätarhan lampi on kaivettu 1950-luvulla, ja sen rannalla ylläpidettiin vuosikymmeniä kunnan uimarantaa.

Lampi on vuosien mittaan rehevöitynyt huomattavasti, ja sen kunnostamisesta on käyty keskustelua usean vuoden ajan.

Lammen päivitetystä kunnostussuunnitelmasta käy ilmi, ettei Hollolan kunta pidä uimarannan ylläpitoa enää kannattavana.

Päätös perustellaan vedestä otetuilla näytteillä, jotka osoittavat, että lintujen jätökset aiheuttavat ajoittain kohonneita ulostemikrobipitoisuuksia lammen veteen, eikä uimista voida suositella.

Lisäksi lampeen kulkeutuu huomattavan sen kokoon nähden suuri määrä ulkoista ravinnekuormitusta.

Tutkimustiedon myötä Hollolan kunta on päättänyt päivittää vuonna 2021 tehtyä kunnostussuunnitelmaa keskittymään virkistysalueen parantamiseen eikä uimarannan mahdolliseen palauttamiseen.

Kunnostussuunnitelman johtopäätöksissä esitellään keinoja, joilla Hedelmätarhan virkistysaluetta voitaisiin kohentaa.

Mainittuna ovat muun muassa penkkien ja roska-astioiden lisääminen, polkujen kohentaminen sekä lammen vesikasvillisuuden maisemallinen niittotyö viihtyvyyden lisäämiseksi.

Asioita on tapahtunut vähitellen ilman tiedottamista.

Petri Syrjälä

Petri Syrjälä otti osaa noin kuukausi sitten järjestettyyn asukasiltaan, sillä hän on jo vuosia ihmetellyt asuinalueensa lammen kunnossapidon laiminlyöntiä.

Hänen mukaansa asukasillassa kerrottiin, että lammelta on viety virallinen uimarantastatus pois, jota perusteltiin veden huonolla laadulla.

– Peruste on todella huono, sillä ei kai vedenlaatu enää tässä kohtaa voi olla hyvä, kun uimarantaa ei ole vuosikausiin ylläpidetty. Löytyneet bakteerit ovat kaikki lintuperäisiä, ja lintuja ei olisi tuota määrää, jos lampea ei olisi päästetty rehevöitymään ja ihmiset pystyisivät käymään siellä. Lisäksi kunnan asukkaiden tiedon mukaan Hedelmätarhan lampi on ollut ainoa uimaranta Hollolassa jossa ei ole sinilevää ollut koskaan, kommentoi Syrjälä.

Asukasillassa oli hänen mukaansa ohjattu keskustelu kehittämään lammen alueen muuta ympäristöä.

– Keskustelu meni väärille teille, eikä liittynyt lampeen enää millään tavalla. Kukaan ei tuntunut ottavan vastuuta lammen tämänhetkisestä tilasta.

Petri Syrjälä avasi kuntalaisaloitteen, jotta Hedelmätarhan lampi kunnostettaisiin takaisin uimarannaksi. Petri Syrjälä

Asukasillasta seuraavana päivänä Syrjälä avasi kuntalaisaloitteen, jonka päätavoitteena on vaatia kunnalta Hedelmätarhan lammen palauttamista kunnan uimarannaksi. Kuntalaisaloite haluaa, että Hollolan kunta kantaa vastuun lähdeperäisin lammen tuhoamisesta.

Syrjälä kertoo, ettei ymmärrä moneen kertaan vaihtuneita suunnitelmia lammen osalta, esimerkiksi hän mainitsee vuoden 2016, jolloin kunta halusi ruopata lammen puhtaaksi, mutta ruoppaajat eksyivät kertoman mukaan alunperin väärälle lammelle, josta asukkaat neuvoivat heidät työskentelemään oikealle lammelle.

– Se jäi ihan kesken, eikä ole koskaan oikein selvinnyt, että miksi. Sen jälkeen lampi on alkanut rehevöitymään oikein rajusti. Jos ruoppaus olisi silloin tehty hyvin, ylläpito olisi hoitunut pienellä vaivalla.

Vuosia on kulunut välissä, eikä Syrjälän mukaan kunnan puolelta ole tullut infoa lammen tilanteen suhteen.

– Asioita on tapahtunut vähitellen ilman tiedottamista. Laituri hävisi ja ilmoitusseinälle on tuotu lappuja, ettei uintia suositella, Syrjälä kertoo.

Syrjälä kokee, että kunnan tahtotila säilyttää lammen kunto on ollut erittäin huono. Hänen mukaansa vedenlaatua ei ole tutkittu säännöllisesti, ja niistä on raportoitu ruoppauksen jälkeen huonosti. Kunta ilmoitti, että kesällä 2022 toteutetaan mahdolliset lammen kunnostustoimenpiteet.

– Niistäkään ei avoimesti kerrottu mitä ne tulevat olemaan. Kävin kyseisenä kesänä usein koiran kanssa lammella lenkillä, mutta ei siellä kyllä mitään tapahtunut, ja nyt onkin vuosi 2024, ja ajatus uimarannasta on hylätty.

Hän aikoo jättää kuntalaisaloitteen kunnanhallitukselle tämän kuun aikana. Ennen sitä hän yhdessä apureidensa kanssa koittaa tavoittaa lisää kuntalaisia allekirjoittamaa aloitteen. Tavoite olisi saada vielä reilu 300 allekirjoitusta lisää, jolloin saavutettaisiin 500 allekirjoittanutta.

– Toivottavasti päättäjät reagoivat tähän ja käsittelevät asiaa vielä. Toivoisimme, että lampi niittoruopattaisiin, sillä kasvillisuutta taitaa olla pohjasta saakka, ja sitä kautta saataisiin palautettua uimarantastatus.

Lomakauden vuoksi Hollolan Sanomat ei tavoittanut asiasta riittävästi tietäviä kunnan virkahenkilöitä haastattelua varten. Lehti seuraa Hedelmätarhan lammen alueen kehittämistä jatkossakin.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *