Räiskäleitä ja luonto­visaa Mustjärven kylä­päivässä

Räiskäleitä ja luonto­visaa Mustjärven kylä­päivässä

Asikkalan Mustjärvellä vietettiin viime viikon lauantaina jo perinteeksi muodostunutta kyläpäivää. Kylätalo Riuttalalle saapuessa tunnelma on rauhallisen tasapainossa, kukaan ei hötkyile mihinkään suuntaan.

Muurikalla paistuu lettua toisen perään, ja makkaragrilli on tietenkin täydessä lämmössä.

Kylätalon täyttää pirskahteleva puheensorina, ja pienyrittäjien pisteillä on monenlaista myytävää.

Kyläpäivään ovat paikalliset toimijat järjestäneet myös monenlaista ohjelmaa, ja nyt kyläyhdistyksen uusi puheenjohtaja Reijo Korhonen innostuukin kokeilemaan Sirkkulahden Tikan tikanheittoa.

– Pönöttäminen on minulle niin vaikeaa, niin näin tämä sujuu mukavasti, hän huikkaa toimittajan kameralle.

Jos jotain hyvää saadaan aikaiseksi, niin yhdessä.

Reijo Korhonen

Mustjärven Eräveikot ohjaa päivässä luontoaiheista tietovisaa.

– Lapset osaavat kaiken, aikuisilla vähän vaihtelee, naurahtaa metsästysseuran Jussi Sipilä letun ääreltä.

Asikkalan eläkkeensaajien Nuokku-orkesteri on saapunut esiintymään solistinaan 13-vuotias Heidi. Orkesterin ajatus onkin tuoda yhteen kahden eri sukupolven osaaminen.

Kyläpäivässä esiintyi Asikkalan eläkkeensaajien Nuokku-­orkesteri solistinaan 13-vuotias Heidi. Kaisa Korkeamäki

Mustjärven kyläyhdistys on järjestänyt tapahtumaa jo vuosia, ja maaliskuussa yhdistys sai uuden puheenjohtajan.

– Kaikki on enemmän ja vähemmän uutta, pikkuhiljaa oppii tuntemaan ihmisiä, ja mielelläni yritän oman korteni kekoon kantaa, Myrskylästä Asikkalaan asettunut Korhonen kertoo.

Tänne hän muutti 2018 ja alkoi rakentaa taloa, perhe tuli perässä syksyllä 2021. Kyläyhdistystä hän haluaa kehittää etenkin yhteisen tekemisen kautta.

– Olen korostanut aina kaikessa, että jos jotain hyvää saadaan aikaiseksi, niin yhdessä. Jos jossain nähdään vaivaa, niin yhdessä. Se on minun periaate, enkä kuvittele yksin olevani mikään sateentekijä, hän osoittaa ropisevaa säätä hymähtäen.

– Minun tärkein tehtävä puheenjohtajana on säilyttää hyvä mieli, ilo ja toistemme kannustaminen. Jos on rajallinen määrä energiaa, valitsetko tulla sinne, missä saat pientä rökitystä niskaan vai sinne, missä sulle voidaan sanoa jotain hyvää.

”Lapset osaavat kaiken, aikuisilla vähän vaihtelee”, kertoo Jussi Sipilä metsästysseuran tietovisasta. Kaisa Korkeamäki

Yhdistys järjestää monenlaista hyödyllistä kylälle. Viime vuonna oli ensiapukurssi asukkaille ja tänä vuonna alkusammutuskurssi Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kouluttamana. Elokuussa tiedossa on kyläturvallisuusilta.

Korhonen näkeekin kyläyhdistyksen roolin alueella tärkeänä varautumisen kautta. Yhteen hiileen puhaltamalla selvitään verkoston avulla pahimmillaan poikkeusoloista.

Taiteilija Veera ”Metavera” Ruokojärvi on tuonut teoksiaan esille ja myyntiin. Kaisa Korkeamäki

– Mitä ruokatarjontaa tai varautumiseen liittyvää palvelua täällä on, jos onkin tilanne, ettei vesi kulje hanassa tai sähkö ei virtaa töpseliin. Kaupungissahan viranomaiset huolehtivat nämä asiat pitkälti, mutta täällä maaseudulla on pärjättävä omillaan. Ja toisaalta tämä on paikka, jossa on myös mahdollisuus pärjätä, koska ihmiset ovat tottuneet, että on alkutuotantoa, varajärjestelmiä ja vesikaivoja.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *