Yleisradion tehtävien tiukemmasta rajaamisesta on tehty kansalaisaloite.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Yleisradion tiukemmista säästöistä ja sen tehtävien rajaamisesta on tehty kansalaisaloite, johon kerätään parhaillaan nimiä. Aloite etenee eduskuntaan, jos se saa taakseen 50 000 kannattajaa.
Aloitteen vastuuhenkilöitä ovat muun muassa kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien nuorisojärjestöjen puheenjohtajat.
– Vaadimme, että Yleisradio osallistuu tiukempiin taloudellisiin sopeutustoimiin ja sen lakisääteiset tehtävät rajataan tarkemmin vastaamaan kansalaisten tahtoa ja yhteiskunnan tarpeita, aloitteessa todetaan.
– On myös varmistettava, ettei Yle-veroa koroteta sopeutustoimien seurauksena, vaan Yle ohjataan tarkkarajaisemmilla tehtävillä ja tiukemmalla rahoituksella keskittymään vain tärkeimpiin ydintehtäviinsä: tiedonvälitykseen, ajankohtaisohjelmiin, kansalliskulttuurin tukemiseen ja kriisiajan viestintään.
Aloitteessa kyseenalaistetaan myös parlamentaarinen valmistelumalli Yleisradion rahoituksesta ja tehtävistä päätettäessä. Siinä todetaan, että mallissa ei ole kyse laista vaan vakiintuneesta käytännöstä.
– Tämä tilanne on kestämätön ja kyseenalaistaa demokratian perusperiaatteet. Suomen demokraattisen päätöksenteon kannalta on ongelmallista, jos ”perinne” voi painaa enemmän kuin kansan tahto ja demokraattisesti valitun eduskunnan enemmistön mandaatti, kirjoitetaan aloitteen perusteluissa.
Perussuomalaisten Mäkelä kannattaa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että hän harvemmin rummuttaa kansalaisaloitteita, mutta nyt se on tarpeen.
– Parlamentaarinen järjestelmä on osoittautunut kyvyttömäksi puuttumaan Yleen ja sen rahoitukseen alkuunkaan merkittävästi. Allekirjoita sinäkin nuorisojärjestöjen aloite Yle kuriin nyt!
Puolueet pääsivät reilu viikko sitten pitkien ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen sopuun Yleisradion rahoituksesta ja tehtävistä. Säästöjen vaikutus on vuoden 2027 tasossa noin 66 miljoonaa euroa. Yleisradion tehtäviin ei ole tulossa muutoksia.
Asiaa käsiteltiin parlamentaarisessa työryhmässä, jonka kompromissiesityksen pohjalta asiasta päätettiin.
Mietinnössä linjataan myös, että työryhmä pitää tärkeänä, että jatkossakin Yleä koskeva päätöksenteko tapahtuu vakiintuneen tavan mukaisesti parlamentaarisesti.