Herätetään henkiin Urheilupuiston sauna ja Blombergin talo

Herätetään henkiin Urheilupuiston sauna ja Blombergin talo

Turun kaupunki on tai ainakin haluaa olla vaalimassa kulttuurihistoriaansa Turun tauti -maineesta huolimatta ja on viime vuosina osittain onnistunutkin. Kuitenkaan saunaperinteen vaaliminen ei Turkua ole kiinnostanut toisin kuin esimerkiksi Helsinkiä ja Tamperetta. Niissä on useita erilaisia saunoja, joissa vierailevat niin kaupunkilaiset kuin turistitkin.

Turun urheilupuistossa potentiaalinen käyttäjäjoukko olisi edellä mainittujen lisäksi myös urheiluväki.

Saunominen ja saunat kiinnostavat myös nuoria. Uimahallien, kylpylöiden saatika kotien sähkösaunojen ohella perinteinen yleinen sauna kiinnostaa omaperäisenä ja tunnelmallisena vaihtoehtona.

Turun urheilupuiston saunarakennus ei ole vain tilakysymys eikä kustannuskysymyskään. Rakennuksen arvoa ja käyttötarkoitusta tulisi pohtia laajemmin. Sen käytön suhteen tulisi huomioida sen historia ja sijainti.

Rakennuksen käyttöä arvioidessa olisi mielekästä ottaa päätöksentekoon mukaan niin kulttuuritoimi, Museovirasto kuin koulutoimikin tilapalvelujen lisäksi. Turun urheilupuisto rakennuksineen on myös osa ympäristöä ja kaupunkikuvaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen

Mainos päättyy

Urheilupuiston saunan aktiivinen käyttö halutaan jälleen palauttaa. Mainittakoon vielä saunaan tehty yli 220 000 euron mittava peruskorjaus, jonka tarkoituksena oli saunan toiminnan jatkuminen pitkälle tulevaisuuteen. Remontti valmistui vuonna 2003.

Saunan toiminta olisi mahdollista esimerkiksi kaupungin omana toimintana, mikä tukisi liikunnan harrastuksen lisäämistä kaupunkilaisille. Saunaan pääsy liikuntarannekkeella niin kuin muihinkin kaupungin palveluihin olisi tarkoituksenmukaista.

Saunarakennuksessa on toiminut lasten iltapäiväkerho vuodesta 2014. Totta kai lapset tarvitsevat iltapäiväkerhon ja Urheilupuisto on todella hyvä ja turvallinen sijainti tälle toiminnalle.

Samalla alueella saunan kanssa on Blombergin talo, kaunis hirsirakennus, joka on päästetty huonoon kuntoon. Blombergin talon voisi korjata – tai jos korjaaminen on mahdotonta, kaupungin toimesta voisi rakentaa uudisrakennuksen lasten iltapäiväkerholle ja muulle toiminnalle.

Näin Urheilupuisto olisi näiltäkin osin tehokkaassa käytössä.

Matti Turunen

puheenjohtaja

Turun Urheilupuiston Saunanystävät ry

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *