Kärkölän valtuusto huolestui ilkivallasta

Kärkölän valtuusto huolestui ilkivallasta

Kärkölän kunnanvaltuustoa puhutti maanantaina kesän aikana yhteen kärköläläiseen perheeseen kohdistunut toistuva kiusanteko ja ilkivalta. Kesän ja alkusyksyn aikana muun muassa perheen ulkoroskis ja postilaatikko on sytytetty tuleen ja perheen asunnon ikkuna rikottu.

Sosiaalidemokraattien Anne Tuomaila-Lähteenmäki nosti esiin, voisiko esimerkiksi koulu ottaa asian vahvemmin käsittelyynsä.

– Onko sitten rasismista kyse, mutta sama perhe on koko kesän joutunut kärsimään. Ei ole oikein, että kotonaan joutuu pelkäämään. Haluaisin, että esimerkiksi koulussa otettaisiin enemmän puhetta ilkivallasta ja väkivallasta, kun kyse alaikäisistä, että tietää mikä on oikein ja mikä väärin.

Kärkölä-ryhmän Miia Salminen kertoi, että kuntalaisilta on tullut viestiä ja toiveita, voisivatko kunnan päättäjät tehdä asialle jotain.

– Se, mitä voisimme päättäjinä tehdä ja mikä olisi vastuullista, niin kunnanvaltuustomme voisi tästä asiasta lausua, mikäli olisimme tästä yksimielisiä, että me tuomitsisimme jyrkästi tämän ilkivallan, mitä tämä perhe on kohdannut. Siinä ei tarvitsi mitenkään yksilöidä sitä, ketä vastaan on hyökätty, Salminen sanoi.

Pormestari Markku Koskinen (kär.) kertoi olevansa tietoinen hyökkäyksistä.

– Taidan tuntea tapausta sen verran, että olen ollut asiasta poliisiin yhteydessä, ja myös sivistystoimi on tehnyt toimenpiteitä. En sen enempää kuitenkaan julkista asiaa, Koskinen sanoi.

Myös valtuuston puheenjohtaja Matti Airola (kok.) totesi valtuuston toimineen asian käsittelemiseksi niissä raameissa kuin valtuuston toimivalta riittää.

– Näkisin, että keskustelu, mitä nyt on käyty, ja asian vieminen sivistystoimen käsittelyyn, on riittävää, Airola sanoi.

jotain rakentamista tänne syntyy.

Pormestari Markku Koskinen (kär.).

Valtuusto hyväksyi Lahden kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksen vuosille 2024–2035. Sopimuksen tarkoituksena on vahvistaa kuntien keskinäistä sekä seudun ja valtion yhteistä sitoutumista seudun kehittämistä koskeviin osapuolten yhteisiin tavoitteisiin ja niiden edellyttämiin toimenpiteisiin.

Kärkölä toivoo sopimuksen myötä rahoitusta erityisesti Järvelän aseman alikulun rahoitukseen tulevaisuudessa.

Santeri Nousjoki (kok.) tiedusteli, onko sopimuksella rajoittavaa vaikutusta Kärkölän kaavoitukseen ja tonttikauppaan, kun sopimus painottaa keskustapainotteisen asumisen kehittämistä.

Teknisen johtajan Emilia Lehikoisen mukaan suunnitelman hyväksyminen ei estä haja-asustusalueiden asuttamista.

Seppo Eerola (kär.) kysyi pykälän käsittelyn yhteydessä, mitä kuuluu Järvelästä Lappilaan kaavaillulle pyörätiehankkeelle.

– Traficomin kävely- ja pyöräilyhankerahaa voidaan näihinkin hakea. Tätä ei olla unohdettu. Mutta [pyörätien] sijaintia pitää arvioida. Se, että se tulisi tuohon ison tien varteen, on aika epätodennäköistä, Lehikoinen kertoi.

Matti Sallilaa (sd.) mietitytti, onko MAL-sopimuksen seudullisesti merkittävien matkailu- ja tapahtuma-alueiden listaan mahdollista saada kärköläläisiä kohteita, esimerkiksi Huovilan puistoa.

Emilia Lehikoisen mukaan listalla on kymmeniä tuhansia ihmisiä vetäviä kohteita, jollaisia Kärkölästä ei tällä hetkellä löydy.

Markku Koskinen kertoi ajankohtaisten asioiden koosteessaan, että kunnanjohtajan hakuprosessi on aloitettu.

– Hakukuulutuksen tiedot on käsittelyssä valmisteluryhmällä, joka on muodostettu kunnanhallituksen jäsenistä, ja 11. marraskuuta tuodaan valtuustolle päätettäväksi hakuprosessin aloittaminen ja hakuehtojen päättäminen, Koskinen sanoi.

Iloisena uutisena hän kertoi, että ensi vuoden elokuulle suunnitellut minitalomessut ovat ottaneet tulta alleen.

– Vanhapappilan alueelle rakentuu kolme messutaloa, ja kaksi muuta tonttia on myyty siltä alueelta, joten meillä on nyt tänä vuonna myyty enemmän rakentamistontteja kuin mitä edellisen 6–7 vuoden aikana. Siinä mielessä on valoa näkyvissä, että jotain rakentamista tänne syntyy.

Sen sijaan kunnan suunnittelema yhteisöllisen asumisen hanke on tältä erää tyssännyt siihen, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn rahoitusta ei ole hankkeelle luvassa.

Samoin kunnan KAS-asuntojen kanssa Järvelään kaavailema rivitalohanke on valituksen takia jäissä .

Anne Tuomaila-Lähteenmäki jätti kaksi valtuustoaloitetta. Ensimmäisessä hän esitti pysäköintikieltomerkkiä Kouluntien alkuun.

– Jalkakäytävä on tuonut turvallisuutta Kouluntielle jo jonkin aikaa. Kuitenkaan pelisäännöt eivät ole kaikille täysin selkeät, ja autojen pysäköinti on jalkakäytävälle on selvästi lisääntynyt.

Toisessa aloitteessaan hän esitti puisten niin sanottujen hyppypölkkyjen poistamista koulun pihalta. Tuomaila-Lähteenmäen mukaan ainakin yksi oppilas on loukannut itseään vakavasti livetessään pölkkyjen päältä. Vahinkojen riski kasvaa hänen mukaansa syksyllä ja talvella, kun on märkää ja liukasta.

– Yksikin onnettomuus on liikaa, turvallisuus on ehdottomasti ensisijainen asia, kun puhutaan koulun pihasta, Tuomaila-Lähteenmäki korosti.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *