Voisiko Suomi järjestää taas olympialaiset?

Voisiko Suomi järjestää taas olympialaiset?

Haluaisitko olympialaiset Suomeen?

Näyttää siltä, että kotikisat jäävät haaveeksi. Olympialaisten järjestämisen hinnat ovat nousseet viime vuosikymmeninä niin korkeiksi, että Suomen olisi todella vaikea saada kaikki järjestämisen kulut kuitattua.

Yksi keskeisimmistä puutteistamme liittyy suorituspaikkoihin: harvassa lajissa meillä on vaatimukset täyttäviä kisapaikkoja, joten niitä pitäisi rakentaa runsaasti lisää. Eikä niille todennäköisesti riittäisi käyttöä kisojen ulkopuolella.

Kesäolympialaishaaveet karisevat jo jalkapallon kohdalla, sillä kisoja varten tarvittaisiin jopa seitsemän yli 40 000 katsojan areenaa. Suomen olympialaismahdollisuuksia avaavassa selvityksessä vuodelta 2019 sanotaan, että Suomella olisi kisapaikat täysin valmiina vain viidessä kesälajissa: golfissa, painissa (2 lajia), yleisurheilussa ja rugbyssä.

Talvilajeissa Suomelta puuttuvat kokonaan alppihiihdon ja kelkkailun kisapaikat. Talviolympialaisten järjestäminen voisi teoriassa olla Suomelle mahdollista, mutta vain, jos ne pidettäisiin yhdessä joko Norjan tai Ruotsin ja Latvian kanssa.

Olympialaisten kuluja on monenlaisia: järjestelytoimikunnan kulut eli OGOC-kulut liittyvät varsinaiseen järjestämiseen. Ne on yleensä katettu yksityisistä lähteistä saaduilla tuloilla, kuten lipputuloilla, yritysrahoituksella ja kansainvälisen olympiakomitean (KOK) järjestelytuella. KOK ilmoittaa yleensä kisojen budjetit OGOC-kulujen osalta.

Non-OGOC-kulut taas kattavat infrastruktuuriin meneviä kuluja. Niillä katetaan esimerkiksi kisojen suorituspaikat, majoitukset ja liikenne. Nämä kulut maksetaan pääosin verorahoilla. Suomen tämän hetken suurimmat puutteet liittyvät juuri näihin osa-alueisiin.

Lisäksi lähes joka kisojen kohdalla joko kaupungit, alueet tai maa toteuttavat kisojen yhteydessä infrastruktuuriin liittyviä hankkeita, joita ei suoraan vaadita kisojen järjestämiseen. Yleensä hankkeet toteutettaisiin joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin. On tapauskohtaista, minkä verran näistä kuluista maksavat julkiset ja minkä verran yksityiset lähteet.

: Yle, Museovirasto, Helsingin kaupunginmuseo, Shutterstock, All Over Press, EPA

#suomi #olympialaiset #helsinki #urheilu #uutiset #yleuutiset

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *