Kirsintupa mahdollistaa lukuhetkiä

Kirsintupa mahdollistaa lukuhetkiä

Artjärven kirjaston lakkauttaminen muiden kuntaliitosta seuranneiden muutosten mukana kismitti paikallista Kirsi Sällälää sen verran, että hän halusi tehdä jotakin kylää elävöittääkseen. Hän osti Salmelantieltä kiinteistön, johon järjestyi tilat ravintolalle, Bed & Breakfast Artjärvelle sekä kirjastolle.

– Itse olen pienestä asti ollut innokas lukija, ja siitä on seurannut pelkästään hyvää, niin täytyyhän nyt paikkakunnalla olla kirjasto.

Kirsintuvan tiloissa toimii myös postin pakettiautomaatti. Ida Takala

Kirsintuvasta voi lainata kirjoja tai lukea siellä. Tilaan sinne myös sanomalehtiä, Sällälä kertoo.

Kirsintuvaksi nimetty kirjaston materiaali on koottu lahjoituksin.

– Sinne saa tuoda kirjoja, jos haluaa päästä kirjoistaan eroon. Ne voi halutessaan itse järjestää paikoilleen tai jättää kassiin, kyllä joku ne paikoilleen asettaa. Niitä voi lainata itselleen ja tuoda sitten takaisin, mutta jos ei tuo, ei sille sitten mitään voi.

Lapsille sopivaa luettavaa on aseteltu ”laivahyllyyn”. Ida Takala

Hyllyistä löytyy aakkostettuna pääosin eri teemaisia romaaneja, joiden lisäksi lainattavissa on myös tietokirjallisuutta esimerkiksi luonnosta ja taiteista. Hyllyihin on kategorisoitu elämäkerrat, historia sekä runot ja muut. Tilan nurkkaukseen on koottu vieraskielistä kirjallisuutta, johon kuuluu pikaisella vilkaisulla teoksia ainakin englanniksi ja ruotsiksi.

– Silloin tällöin jotkut käyvät järjestämässä kirjoja vapaaehtoisesti. Viikoittaisen siivouksen olen tilannut palveluna.

Elokuvia löytyy VHS-kasetteina, ja hyllyihin on tuotu jonkin verran myös lukion kurssikirjoja. Aluksi tuvassa oli myös tietokone, mutta siitä jouduttiin luopumaan ilkivallan vuoksi.

Lasten nurkkauksessa riittää lainattavaa VHS-nauhurin omistaville. Ida Takala

Nuorten kirjallisuus on aseteltu omiin hyllyihinsä. Lasten nurkkauksesta löytyy lainattavaa VHS-kaseteista Aku Ankan taskukirjoihin. Lasten nurkkaus voi tarjota eri-ikäisille kävijöille nostalgian tuulahduksen, sillä allekirjoittanut bongasi omia, vanhempiensa suosikkisatuja.

– Siellä ei ole nyt kokoelma päässyt vaihtumaan, kun itselläni on haasteita liikkumisen kanssa. Jos olisin kunnossa, niin pitäisin huolta siitä, että siellä olisi myös vähän uudempaa kirjallisuutta. Kirsintupa on ainakin niin kauan voimissaan, kun minussa henki pihisee, en ole ajatellut sitä lopettaa.

Kirsintupa on ollut paikkaamassa menetettyä Artjärven kirjastoa syksystä 2018. Ida Takala

Kirsintupa on avoinna päivittäin kello 6–22 osoitteessa Salmelantie 1.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *