Finnvera vauhdittaa mikroyritysten kasvua puolen vuoden lainakokeilulla

Finnvera vauhdittaa mikroyritysten kasvua puolen vuoden lainakokeilulla

Finnvera on nyt lanseerannut mikroyrityksille suunnatun puoli vuotta kestävän lainakokeilun, joka on käynnissä 1.10.2024–31.3.2025. Laina on kohdennettu alle 10 työntekijää työllistäville yrityksille, joiden liikevaihto tai taseen loppusumma on alle 2 miljoonaa euroa. Lainan vakuusvaatimukset ovat joustavammat kuin pankeilla.

Mikroyritykset ovat muun muassa Pk-yritysbarometreissa kertoneet pankkirahoituksen saatavuuden vaikeudesta. Erityisesti täysimääräiset vakuusvaatimukset ovat monesti olleet hidaste tai este lainan saamiselle.

– Haluamme varmistaa, että kaikenkokoisilla yrityksillä on mahdollisuus kasvaa. Uudella lainalla haluamme mahdollistaa kasvun edellyttämän rahoituksen myös mikroyrityksille ja saada näin uusia kasvuyrityksiä Suomeen, Finnveran aluejohtaja Anna Karppinen kertoo.

Yritykset voivat hakea lainaa 20 000–50 000 euroa, ja sen käyttökohteita ovat esimerkiksi henkilöstön kasvu, toimitilainvestoinnit tai digitalisaatiohankkeet. Lainahakemuksia arvioidaan normaalisti takaisinmaksukyvykkyyden perusteella. Lainaa hakevan yrityksen odotetaan toimineen vähintään yhden tilivuoden ja toimittaneen siitä tilinpäätöksen.

Puolen vuoden määräaika lainan hakemisessa liittyy tutkimukseen

Kokeilu liittyy tutkimukseen mikroyritysten rahoituksen saatavuudesta ja vaikuttavuudesta.

– Selvitämme samalla, millainen rahoituksen tarjonta tässä yrityskokoluokassa on ja onko jotain, missä me Finnveralla voimme yrityksiä auttaa, Karppinen avaa mikroyritysten kasvuun tarkoitetun lainan taustaa.

Rahoituksen hakuvaiheessa Finnvera kerää rahoituksen saatavuudesta tutkimustietoa. Luotonsaaja sitoutuu myös vastaamaan Finnveran seurantakyselyyn 6-12 kuukauden kuluttua luoton nostosta.

Lainapäätöksen nopeus riippuu pohjatyön huolellisuudesta

– Olemme saaneet ensimmäisten päivien aikana jo mukavan määrän lainahakemuksia. Finnveran hakemuksista yleisesti noin kolmasosa tulee Uudeltamaalta, ja uskon uusimaalaisten yritysten hyödyntävän aktiivisesti uutta lainaa kasvusuunnitelmissaan, Karppinen kertoo.      

Lainahakemusten käsittelyajasta Finnvera ei anna patenttivastausta, sillä jokainen hakemus käsitellään tapauskohtaisesti.              

– Olemme yhteydessä lainan hakijoihin noin viikon kuluessa. Lopullinen käsittelyaika riippuu hankkeesta, mutta pyrimme käsittelemään hakemukset mahdollisimman ripeästi. Käsittelyaika nopeutuu, mikäli yritys toimittaa hakemuksen yhteydessä tarvittavat liitteet, kuten vaikuttavuuslomakkeen ja tulossuunnitelman.

Lue lisää Finnveran sivuilta >>

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *