PÖRSSIT: Wall Streetilla reipas nousuavaus työmarkkinaraportin jälkeen: ”Fed varmasti hymyilee”

4.10.202416:50Päivitetty4.10.202416:57

Lähi-itä on ollut viime päivät markkinoiden huomion kohteena, mutta tänään katseet ovat USA:n työllisyysluvuissa.

Perjantaina julkaistiin sijoittajien hartaasti odottama laaja työmarkkinaraportti, joka tarjoili todellisen yllätyksen.

Tilastot kertoivat maatalouden ulkopuolisia työpaikkoja syntyneen Yhdysvalloissa syyskuussa merkittävästi enemmän kuin odotettiin. Uusia työpaikkoja syntyi 254 000, kun ennuste oli 150 000 uutta työpaikkaa.

Myös Yhdysvaltojen työttömyysaste laski myöskin yllättäen syyskuussa 4,1 prosenttiin, kun ennusteissa odotettiin 4,2 prosenttia. Elokuussa lukema oli 4,2 prosenttia.

Yhdistettynä aiemmin tällä viikolla saatuun työllisyysdataan Yhdysvalloista, jonka perusteella työvoiman kysyntä on yhä hyvää ja irtisanomiset melko vähäisiä, vahva työmarkkinaraportti lievensi markkinoilla huolia siitä, että Yhdysvaltain työmarkkina olisi viilentynyt liian nopeasti.

Tuoreet luvut heikensivätkin odotuksia siitä, että Fed tekisi suuren korkoleikkauksen myös seuraavassa kokouksessaan. Sen sijaan Fed voisi laskea korkoja rauhalliseen tahtiin, jolloin se voisi välttää huolet siitä, että se on myöhässä koronlaskuissa.

”Näyttää siltä, että pehmeä lasku voi sittenkin toteutua”, arvioi Citizensin johtaja Eric Merlins uutistoimisto Bloombergille.

”Fed varmasti hymyilee”, kommentoi Lindsay Rosner Goldman Sachs Asset Managementista.

Osakemarkkinat avautuivat selvään nousuun.

S&P 500-indeksi osoitti katsaushetkellä 0,7 prosenttia ylämäkeen.

Teknologiaindeksi Nasdaq eteni 1,1 prosentin nousussa.

Dow Jones-indeksi oli 0,7 prosentin nousussa.

Raportti singautti valtionlainat korot kovaan nousuun ja vahvisti dollaria. Hetki sitten Yhdysvaltain kymmenen vuoden lainan korko oli 10 korkopisteen nousussa 3,948 prosentissa.

Kaksivuotinen korko oli 15 korkopisteen nousussa 3,857 prosentissa. Kumpikin korko kävi aiemmin vielä hieman korkeammalla.

Satamalakko ohi

Yhdysvaltain itärannikolla rahtisatamat pysäyttänyt lakko on päättynyt Yhdysvalloissa. Amerikkalaiset ahtaajat ovat palaamassa työpaikoilleen osapuolten päästyä alustavaan sopuun neuvotteluiden kohteena olleista palkkavaatimuksista.

Alustavassa sopimuksessa satamatyöntekijät saavat tiettävästi noin 61,5 prosentin palkankorotuksen kuuden vuoden kuluessa.

Sopimus päättää laajimmat Yhdysvaltain satamiin kohdistuneet lakkotoimet 50 vuoteen.

Lakon piiriin kuului kaikkiaan 45 000 ahtaajaa ja 36 satamaa, mukana muun muassa New York, Baltimore ja Houston.

Tiistaina alkanut lakko lopetti työt itärannikon ja Meksikonlahden satamissa kolmen päivän ajaksi. JP Morganin arvion mukaan lakko olisi aiheuttanut jopa viiden miljardin dollarin päiväkohtaiset tappiot.

Varustamoyhtiöiden osakkeet ovat kuitenkin ottaneet osumaa lakosta. Taustalla on arvioita rahtikuljetusten hintojen laskusta. Yhdysvalloissa ZIM Integrated Shipping Servicesin osake laski lähes 10 prosenttia.

Euroopassa varustamojätti Moller Maerskin osake laski lähes yhdeksän prosenttia ja saksalainen Hapag-Lloydin osake 14 prosenttia. Aasialaisverrokkien osakkeet laskivat myös.

Sijoittajat, jotka ovat odottaneet viime aikoina paineessa olleiden rahtihintojen toipumista ovat myyneet osakkeitaan uusimpien tietojen myötä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *