Jan von Gerich: Korkoleikkaus ensi viikolla ”hyvin todennäköinen”

Eilen18:41Päivitettyeilen18:50

Euroopan keskuspankki laskee ”hyvin todennäköisesti” ohjauskorkoaan ensi viikon kokouksessaan, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

EKP julkistaa uuden korkopäätöksensä ensi viikon torstaina.

”Keskuspankki ei kuitenkaan ole välttämättä valmis signaloimaan, että se aikoo leikata ohjauskorkoja jokaisessa seuraavassa kokouksessa”, von Gerich arvioi tuoreessa katsauksessaan.

Inflaation alasuuntaiset riskit

Torstaina julkistetuista Euroopan keskuspankin syyskuun kokouksen asiakirjoista  ilmenee keskuspankin pelkäävän, että inflaatio voi valahtaa jo turhankin alhaiseksi. EKP on taistellut viime vuodet liian kovaksi noussutta inflaatiota vastaan.

Johtokunnan kokouksen asiakirjoissa todetaan, kuinka kahden prosentin inflaatiotavoitteen alittaminen on kasvamassa kiistattomaksi riskiksi.

EKP muutti vuonna 2022 inflaatiotavoitteensa symmetriseksi, mikä tarkoittaa, että se haluaa inflaation olevan kaksi prosenttia – ei yli taikka alle – keskipitkällä aikavälillä eikä enintään kaksi prosenttia kuten aiemmin.

Vaikka johtokunta tunnisti inflaation alasuuntaiset riskit, korostivat johtokunnan jäsenet, kuinka inflaatioluvut eivät juuri nyt ole kovin informatiivisia esimerkiksi kovasti vaihtelevien energiahintojen vuoksi.

Myös esimerkiksi elokuussa 4,2 prosenttiin kasvanut palveluinflaatio osoittavat, että taistelua inflaatiota vastaan ei ole johtokunnan jäsenten mielestä vielä voitettu. Palveluinflaatiota ajoi etenkin palkkakehitys, ja palvelualojen palkkapaineet ovat yhä kovia.

Syyskuun kokouksessa EKP päätti laskea seuratuinta ohjauskorkoaan eli talletuskorkoa 25 korkopistettä 3,5 prosenttiin.

Rahapolitiikka höllentymässä

Vaikka johtokunnan jäsenet päättivätkin haluavansa pitää yhä kaikki vaihtoehdot pöydällä ja olla sitoutumatta etukäteen minkäänlaiseen korkouraan, he olivat yhtä mieltä siitä, että kireää rahapolitiikkaa voidaan asteittain höllentää, mikäli taloudesta tuleva uusi data on odotusten mukaista.

Rahapolitiikan kireyden purkaminen tukisi johtokunnan mukaan myös yleistä talouskehitystä sekä toisi etenkin laajalti kaivattua tukea investointeihin tuottavuuden kasvattamiseksi.

Von Gerich kirjoittaa kommentissaan, että lokakuun jälkeen koronleikkaus on todennäköistä myös joulukuussa.

”EKP todennäköisesti pitäytyy (rahapolitiikan) normalisointimoodissa, missä se pyrkii tuomaan korot takaisin kohti kahta prosenttia, mutta ei tässä vaiheessa sen alle”, von Gerich toteaa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *