Asikkalan bussiliikenteen ongelmiin haetaan ratkaisuja

Asikkalan bussiliikenteen ongelmiin haetaan ratkaisuja

Asikkalan koulukuljetuksien bussiliikennöinnissä on ollut paikoitellen ongelmia kuluneen vuoden aikana. Vesivehmaalta Vääksyyn menevä jälkimmäinen aamuvuoro on ollut toisinaan täynnä, ja Urajärven suunnalta on jäänyt välillä kokonaisia vuoroja ajamatta.

Kunnassa on jo reagoitu asiaan.

– Käymme säännöllisesti läpi palautetta Lahden Seudun Liikenteen (LSL) kanssa, ja he käyvät keskustelua liikennöitsijän kanssa, tilannetta avaa Asikkalan kunnan sivistysjohtaja Petri Haapanen.

Asikkalan kunta tilaa bussiliikenteen palveluna Lahden Seudun Liikenteeltä, joka puolestaan toteuttaa palvelun hyödyntäen eri liikennöitsijöitä.

Vesivehmaalta Vääksyyn kulkeviin aamuvuoroihin kaavaillaan muutoksia, koska reitillä on ollut aamuja, jolloin ensimmäisessä autossa on ollut paljon tilaa, mutta myöhäisempi vuoro on ollut täynnä. Suunnitelmissa on ensimmäisen vuoron ajaminen nykyistä myöhemmin. Tarkennukset reittimuutoksiin tulevat voimaan syysloman jälkeen.

– Meillä on myös työmatkaliikennettä, jonka vuorojen käyttöä on välillä vaikea arvioida. Sen takia arvioita tarkastetaan ja tehdään syksyllä muutama viikko koulun alkamisen jälkeen. Arviointi osoittaa, että molemmat aamuvuorot kannattaa ajaa vähän lähempänä toisiaan, ettei tule sellaista, että käyttäjät yrittävät ahtautua viimeiseen autoon ja se täyttyykin, ja sitten tulee palautetta, että autot ovat täynnä, Haapanen kertoo.

Linjalla on ollut myös busseja, jotka eivät ole olleet sopimuksenmukaisia. Kaikilla pitäisi olla istumapaikat, mutta välillä vapaana on ollut vain seisomapaikkoja.

Ilmoittamatta perutut vuorot ovat aiheuttaneet ongelmia Urajärven suunnalla.

– Aamun vuoroja on syystä tai toisesta peruttu, ja siitä ei ole tullut meille tietoa. Se on ikävä tilanne sekä oppilaan, huoltajan että meidän kannalta, kun kukaan ei tiedä, että kyseinen vuoro on peruttu. Siihen on nyt yritetty luoda sellaisia ratkaisumalleja, että liikennöitsijä ilmoittaisi näistä perutuista vuoroista, Haapanen sanoo.

Urajärven suunnalla ongelmia alkoi ilmaantua viime vuoden loppupuolella.

– Jouluna tuli jo palautetta asiasta, ja niitä on yritetty ratkoa ja pyytää liikennöitsijältä selvitystä. LSL:ltä on mennyt selvityspyyntöä liikennöitsijälle, että mistä nämä johtuvat.

Uusi sopimuskausi Lahden Seudun Liikenteen kanssa alkaa vuonna 2026.

Harkinnassa on vuoroliikenteen lisääminen aamulla kello 9 ja iltapäivällä kello 13. Muutoksen olisi tarkoitus mahdollistaa paremmin koulujen aloitus- ja päätösajankohtien porrastamisen sekä harrastustoimintaan osallistumisen.

– Tällä hetkellä käymme aikatauluneuvotteluita, eli mitä tarpeita ja toiveita seuraavalle sopimuskaudelle tulee. Mietimme lähtökohtaisesti vuorotarjontaa, ja siksi käymme lautakunnassa läpi käyttäjämääriä.

Hiljaisimmat vuorot ovat aamun ensimmäiset ja illan viimeiset vuorot. Keväällä ja syksyllä keskimääräiset kävijämäärät ovat olleet maanantaista perjantaihin 1–32 ja viikonloppuisin 0–19 kävijää vuoroa kohti. Kesällä on ollut 1–18 kävijää per vuoro.

– Lisäksi on erilaisia kriteerejä autoihin liittyen. Asikkalan kunnan toiveena on edelleen, että ainakin yksi vuoro olisi matalalattiabussi, joka parhaiten palvelisi laajempaa käyttäjäkuntaa Lahti–Vääksy-välillä.

LSL:n toiminnassa ovat mukana Lahti, Hollola, Heinola, Orimattila, Asikkala, Padasjoki, Sysmä, Kärkölä, Hartola ja Iitti.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *