Lentopallon erikoisseuran Salpiksen naiset lähtevät ensimmäiseen 1-sarjakauteensa maltillisin tavoittein.
– Pääasia on pysyä sarjassa ja sitä myötä päästä rakentamaan hommaa seuraavalle kaudelle hyvissä ajoin, sanoo seuran miesten joukkueen peräsimestä naisten päävalmentajaksi siirtynyt Kalle Tolvanen.
Seurassa on pitänyt kiirettä. Toukokuussa varmistui Kakkossarjan mestaruus, ja saman kuun lopulla piti päättää, otetaanko paikka Ykkössarjassa vastaan.
– Kun ilmoittauduttiin sarjaan, oli budjetti auki ja valmentaja hakusessa. Asioita päästiin järjestämään vasta sen jälkeen, kertoo vuosia Salpiksen naisten taustalla pakertanut joukkueenjohtaja Kari Kotilainen.
Päävalmentaja Tolvanen sanoo, että tarvittavat pelimerkit alkavat olla koossa, mutta takamatkalta lähdetään ja se voi alkukaudella heijastua joukkueen otteisiin.
– On riittävästi pelaajia, ja rahaakin on saatu jonkin verran kasaan. Pikkaisen on ollut muuten vaikeaa. Joukkue on muuttunut aika paljon ja yhteispelissä on ollut haasteita. Olen naisille sanonut, ettei oteta ylimääräistä stressiä. Meillä on 22 runkosarjapeliä. Kehitetään peliä kauden edetessä.
Tolvanen on valmentanut aikaisemmin Ykkössarjassa Lahden Kimmo Volleyta. Salpiksen luottopelaajat Satu Seppälä ja Salomäen siskokset Hanna ja Veera ovat Tolvaselle tuttuja valmennettavia.
Kehitetään peliä kauden edetessä.
Kalle Tolvanen
– Paljon rakentuu heidän varaan, mutta Karkkosen Eeva tulee varmasti taistelemaan Satun ja Veeran kanssa yleispelaajan paikasta.
Karkkonen siirtyi Hollolaan Kouvolan Lentopalloilijat -57:sta, kuten passarit Salla Ruokola ja Sanni Ähkönen sekä Alina Jyrkinen ja Ruusa Seppälä. KoLe kisasi viime kaudella Salpiksen tavoin Kakkossarjassa.
– Meillä on myös hyviä nuoria. Esimerkiksi libero Lili Sinkkilä, joka pelaa nuorten maajoukkueessa. Ajatus oli, että hän tulee B-ikäisenä mukaan treenirinkiin, mutta näytöt ovat sitä luokkaa, että täytyy harkita jo pelaavaan kokoonpanoon.
Ykkössarjakokemusta joukkueessa on, mutta ei sarjan tähtipelaajia.
– Yksittäisiä kultakimpaleita ei ole lähdetty haalimaan, ja niin sen pitääkin mennä. Pelaajat kuitenkin maksavat omat viulunsa.
Tolvanen tarkoittaa, että rahalla houkuteltu tähti saattaisi syödä joukkueen yhtenäisyyttä.
– Sepä se. Meillä on ringissä 17–18 pelaajaa. Osa on A-tyttöjä. Kaikki eivät mahdu aina kokoonpanoon, mutta peli kerrallaan katsotaan. Kolmospassari jää reserviin, jos kukaan ei sairastu tai loukkaannu.
Joukkueen budjetti vähintään kaksinkertaistui viime kaudesta, sanoo joukkueenjohtaja Kotilainen.
– Nyt mennään jo yli 20 000 euron. Töitä se on teettänyt. Firmoihin on oltu yhteyksissä, mutta monelta on tullut vastaus, että olette liikkeellä liian myöhään. Yritykset tekevät budjettejaan keväällä aikaisin. Yhteiskumppaneita on silti saatu, ja yhä talkoisiin mahtuu. Ajatus on myydä otteluisännyyksiä. Niitä voi myydä vielä keväälläkin. Ei tämä ihan katastrofilta näytä. Eiköhän me tästä selvitä.
Ykkössarja on maan kakkostaso ja Mestaruusliigan tavoin valtakunnallinen sarja. Salpiksen onneksi mukana ei ole yhtään pohjoisen joukkuetta. Pisin pelimatka, 350 kilometriä, on Joensuuhun. Nurmoon ja Kuopioon on Hollolasta 300 ja Kuortaneellekin lähes 300 kilometriä.
– Laskin, että yli 4 500 kilometriä tulee tälle kaudelle. Bussilla kuljetaan, ainakin pisimmät matkat. Ei pelaajia voi laittaa tuollaisia matkoja ajamaan, Kotilainen sanoo.
Kotimatsinsa Salpis pelaa Salpahallissa Salpakankaalla. Kotilainen toivoo yleisön löytävän lehtereille, sillä budjetin tulopuolelle on laskettu ”aika monta pääsylippua ja mokkapalaa ja muutama kausikorttikin.”
– Viime vuonna yleisömäärä pyöri perussarjassa sadan hujakoilla ja pleijareissa mentiin pitkälti yli kahdensadan. Toivotaan, että 150–200 katsojaa tulisi. Haluamme tarjota hyvää peliä niin, että yleisö pysyy mukana koko kauden.
Naisten lentopalloa on Hollolassa tarjolla runsaasti. Juniorinippu Salpis Akatemia pelaa alkavalla kaudella naisten Kakkossarjaa.
Naisten 1-sarjan avaus Salpis–LP Viesti Akatemia sunnuntaina 6.10. kello 14 Salpahallissa.
Lentopallon naisten 1-sarja
Salpiksen kotiottelut
6.10. LP Viesti Akatemia (Salo)
20.10. Lempo Volley (Lempäälä)
3.11. Joen Juju (Joensuu)
10.11. Puijo Wolley (Kuopio)
24.11. JymyVolley Akatemia (Seinäjoki)
21.12. Raision Urheilijat
12.1. Kuortane
26.1. PuMa-Volley (Helsinki)
16.2. Turun Urheiluliitto
23.2. LP-Vampula Akatemia (Huittinen)
8.3. Tapanilan Erä (Helsinki)
Ottelut Salpahallissa kello 14 alkaen.
Olympiakomitean Tulevaisuuden urheiluseura
Seutu 4
Suomen Olympiakomitea jakoi Tilitoimisto Rantalaisen lahjoittaman Tulevaisuuden urheiluseura -stipendin kolmannen kerran. Tällä kertaa 2 500 euron arvoisen palkinnon voitti Päijät-Hämeen suurin lentopalloseura Salpis ry.
Valintaraadin perusteluissa korostui seuran pitkäjänteinen kehitystyö.
– Salpis on Olympiakomitean auditoima Tähtiseura, joka on kehittänyt etenkin taloushallintoaan, mutta myös valmennusta, vastuullisuutta ja saavutettavuutta. Seura tekee myös yhteistyötä muiden seurojen kanssa ja on monessa suhteessa aikaansa seuraava ja kehityshakuinen, perusteli liiketoimintajohtaja Mikko Selin Olympiakomiteasta.
Salpis ry:n puheenjohtaja Mika Laurila on kiitollinen tittelistä ja rahapalkinnosta.
– Palkinto on meille merkittävä tuki ja tunnustus tehdystä työstä. Yksi meidän suurimmista haasteistamme on ollut taloushallinnon yksinkertaistaminen. Nyt olemme saaneet rahapuolen asiat nykyaikaistettua ja voimme keskittyä toisen haasteen ratkomiseen. Seurassa on krooninen pula pätevistä valmentajista, mutta Tulevaisuuden urheiluseura -stipendi antaa mahdollisuuden valmentajien kouluttamiseen ja kehittämiseen, Laurila kertoi Olympiakomitean tiedotteessa.
Salpiksessa on noin 300 jäsentä. Laurilan mukaan jäsenmäärä pysyi pitkään melko vakiona, mutta on nyt kääntynyt kasvuun etenkin tyttöjen osalta.