Uutuuskirjan mukaan Marinin sisäpiirin ”Projekti Nipsun” oli tarkoitus taivutella SDP Nato-jäsenyyteen jo ennen Ukrainan sodan alkamista

Uutuuskirjan mukaan Marinin sisäpiirin ”Projekti Nipsun” oli tarkoitus taivutella SDP Nato-jäsenyyteen jo ennen Ukrainan sodan alkamista

Uutuuskirjan mukaan Sanna Marinin aikaan SDP:n sisäpiiri aloitti

Uutuuskirjan mukaan Sanna Marinin aikaan SDP:n sisäpiiri aloitti ”projekti Nipsun”, jonka oli tavoitteena muuttaa Suomen Nato-kantaa jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Kuva: Kimmo Penttinen / Lehtikuva

Uutuuskirjan mukaan SDP:n sisäpiiriin oli tarkoitus jo ennen Ukrainan sodan alkamista taivuttaa puolue Nato-jäsenyyden taakse. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) kerrotaan todenneen kesäkuussa 2021, että Suomesta pitäisi tehdä Naton jäsen, mutta se ei tulisi tapahtumaan kovin helposti tai nopeasti.

Kirjan mukaan Marinin tuolloinen erityisavustaja luonnosteli Projekti Nipsu -nimen saaneeseen tiedostoon askelia siitä, miten kannanmuutos tehtäisiin.

Toimittaja Salla Vuorikosken kirjan mukaan nimi tuli siitä, että pääministerin esikunnassa oli tuohon aikaan huviteltu jakamalla muumimeemejä.

– Siitä maailmasta poimittiin samalla kirjaimella Naton kanssa alkava nimi.

Sanna Marin – Poikkeuksellinen pääministeri -kirjan mukaan tähtäimessä oli vuoden 2023 puoluekokous. Mietittävänä oli, ketkä olisivat keskeisiä henkilöitä puolueessa viemään asiaa eteenpäin.

– Siellä SDP olisi voinut hyväksyä Natosta sellaisen myönteisen kannan, joka olisi mahdollistanut puolueen osallistumisen jäsenyyteen myönteisesti suhtautuvaan hallitukseen. Kyse oli siis Nato-jäsenyyden edistämisestä pienin askelin, kirjassa kerrotaan.

Sodan alettua helmikuussa 2022 tilanne muuttui. Kirjaan haastatellun SDP:n kärkipoliitikon mukaan Marin päätyi heti siihen, että ”tämä (Nato-jäsenyys) on hoidettava”.

– Näimme mitä kellot ovat lyöneet, mutta kaikki eivät muuta mielipidettään niin nopeasti. Kaikille kansanedustajille piti antaa aikaa, kirjassa siteerataan poliitikkoa.

Päätös Nato-hakemuksen jättämisestä tehtiin toukokuussa 2022. Suomesta tuli Naton jäsen seuraavan vuoden huhtikuussa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *