80 % koodareista vaarassa jäädä jälkeen

Tekoäly luo lähivuosina uudenlaisia rooleja ohjelmistokehitykseen. Tästä syystä 80 prosenttia nykyisistä kehittäjistä tulee tarvitsemaan lisäkoulutusta vuoteen 2027 mennessä.

Näin arvioi tutkimusyhtiö Gartner, joka on julkaissut aiheesta selvityksen. Se on otsikoitu: ”Tekoäly ei korvaa ohjelmistokehittäjiä (vaan saattaa itse asiassa lisätä heidän tarvettaan)”.

Tutkimusyhtiö arvioi, että vaikka tekoäly lisää ohjelmistokehityksen tuottavuutta, ihmisten osaaminen ja luovuus ovat myös jatkossa keskeisessä roolissa.

Lyhyellä aikavälillä tekoäly parantaa etenkin kokeneiden ohjelmistokehittäjien tuottavuutta.

LUE MYÖS:

Keskipitkällä aikavälillä tekoälypohjaiset agentit alkavat automatisoida kehittäjien työtehtäviä ja muuttaa työskentelytapoja. Suuri osa koodista on tekoälyn tuottamaa. Ohjelmistokehittäjän työ muuttuu enemmän agenttien ohjaajaksi ja opastajaksi. Tämä edellyttää koodareilta uudenlaisia taitoja, kuten esimerkiksi promptauksen hallintaa.

Gartner ennakoi, että pitkällä aikavälillä it-alalla tulee olemaan erittäin paljon kysyntää erityisesti AI-insinööreille, joilla on osaamista ohjelmoinnista, datatieteestä ja koneoppimisesta. Tämä ei tarkoita vain yksittäisten työkalujen hallintaa, vaan myös osaamista infrastruktuurin rakentamisesta ja ylläpitämisestä siten, että tekoälyominaisuudet voidaan integroida yrityksen ohjelmistoratkaisuihin laajassa mittakaavassa.

Jo nyt ohjelmistokehityksessä on Gartnerin toteuttaman kyselyn mukaan suurin tarve asiantuntijoille, jotka osaavat soveltaa tekoälyä ja koneoppimista ohjelmistokehityksessä.

Organisaatiot joutuvat hankkimaan tekoälyratkaisuiden kehittämiseen erillisiä alustoja, jotka tarjoavat valmiita työkaluja ja infrastruktuurin. Lisäksi ne tarvitsevat palvelukseensa tekoälyosaajia, jotta teknologiaa voidaan hyödyntää kunnolla työn tehostamiseen.

”Vaikka tekoäly muuttaa ohjelmistoinsinöörien tulevaisuuden roolia, ihmisten asiantuntemus ja luovuus ovat aina välttämättömiä monimutkaisen ja innovatiivisen ohjelmiston tuottamisessa”, Gartnerin vanhempi pääanalyytikko Philip Walsh sanoo tiedotteessa.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *