EU:n parlamentti päätti perjantaina tulevista säädöksistä, jotka säätelevät akkujen kierrätettävyyttä ja akkujen itsevaihdettavuutta. Säädökset odottavat nyt enää viimeistä hyväksyntää.
Säädökset olivat edellisen kerran uutisissa viime keväänä.
LUE MYÖS:
Säädökset koskevat kaikkia EU:n alueella myytäviä akkuja, mukaan lukien pienelektroniikan akut, teollisuusakut, autonakut ja sähköautojen akut.
Kuluttajille merkittävin muutos tulee olemaan säädös siitä, että kaikkien laitteiden akkujen on oltava kuluttajien itse helposti vaihdettavissa. Tämä tulee vaatimaan suuria suunnittelumuutoksia läppärien ja puhelinten valmistajilta, joista suurin osa suunnittelee laitteensa nykyään niin, että akku on tarpeen tullen vaihdettava liikkeessä. Tämä on mahdollistanut laitteiden suunnittelemisen ohuemmiksi ja vesitiiviimmiksi. Säädösten mentyä läpi ulkoisia luukkuja ja ruuveja tulee taas todennäköisesti näkymään entistä enemmän.
Säädösten mukaan kaikkien akkuja EU:ssa myyvien yritysten on lisäksi huolehdittava siitä, että akut ja niiden raaka-aineet on hankittu ja valmistettu eettisesti ja ympäristöriskit huomioiden.
Akkujen kobaltista kierrätysmateriaalia on oltava 16 prosenttia, lyijystä 85 prosenttia, litiumista 6 prosenttia ja nikkelistä 6 prosenttia. Lisäksi EU on asettanut tavoitteeksi nostaa kierrätysmateriaalien osuutta vuosittain: niiden on oltava 45 prosenttia vuonna 2023 ja 73 prosenttia vuonna 2030.
Asiasta kirjoittava The Next Web huomauttaa, että näillä vaatimuksilla saattaa olla valtava vaikutus etenkin autoteollisuuteen, joka on jo valmiiksi kriisissä akkumateriaalien riittävyyden kanssa sähköautojen suosion noustessa.
EU on viime vuosina ollut aktiivinen muissakin kuluttajansuoja-asioissa elektroniikkalaitteiden suhteen. Se on esimerkiksi tekemässä usb-c-liittimestä ainoan sallitun pienelektroniikan latausliittimen joulukuusta 2024 alkaen.
Lisäksi EU on suitsimassa ”portinvartijoiksi” luokittelemiensa merkittävien alustahallitsijoiden valtaa ja velvoittamassa niitä avaamaan järjestelmiään suuremmalle yhteentoimivuudelle. Portinvartijoiksi ollaan luokittelemassa ainakin Google, Amazon, Microsoft, Apple, Facebook ja Yahoo. Joidenkin määritelmien mukaan myös esimerkiksi SAP, Oracle, Salesforce ja PayPal laskettaisiin portinvartijoiksi.
Sen sijaan esimerkiksi Netflix, Twitter, Spotify, Uber, Slack ja Ebay jäänevät tämän portinvartijastatuksen ulkopuolelle.