Juttujen asiavirheistä voi ilmoittaa nyt uusien kanavien kautta

Juttujen asiavirheistä voi ilmoittaa nyt uusien kanavien kautta

Kalevan verkkojuttujen loppuun on lisätty Ilmoita asiavirheestä -nappi, jota klikkaamalla voi lähettää toimitukselle tiedon asiavirheestä. Korjauspyynnön voi lähettää myös suoraan sähköpostilla oikaisu@kaleva.fi

Kalevan verkkojuttujen loppuun on lisätty Ilmoita asiavirheestä -nappi, jota klikkaamalla voi lähettää toimitukselle tiedon asiavirheestä. Korjauspyynnön voi lähettää myös suoraan sähköpostilla oikaisu@kaleva.fi

Kaleva juttujen asiavirheistä voi nyt ilmoittaa uuteen oikaisu@kaleva.fi-sähköpostiosoitteeseen. Lisäksi digitaalisten juttujen perässä verkkolehdessä on Ilmoita asiavirheestä -nappi, josta avautuu mahdollisuus kertoa toimitukselle havaitsemastaan virheestä ja sen korjaustarpeesta.

Uudenlaisten ilmoituskanavien tavoitteena on helpottaa yleisön mahdollisuuksia puuttua virheisiin. Kaleva on sitoutunut korjaamaan kaikki huomatut ja olennaiset asiavirheet.

Uudistukset liittyvät lokakuun alussa muuttuneisiin Journalistin ohjeisiin. Journalistisen työn eettisiin periaatteisiin tuli neljä uutta kohtaa, joilla pyritään lisäämään toimitustyön avoimuutta sekä erityisesti journalismin luotettavuutta.

Uusien journalistin ohjeiden mukaan toimitusten on ensinnäkin kerrottava avoimesti yleisölle korjauksista, mutta myös juttuun tehdyistä muutoksista, jos ne muuttavat asiasisältöä tai jutun näkökulmaa ja tulkintoja merkittävästi.

Toiseksi toimituksellista sisältöä voi poistaa verkosta julkaisun jälkeen vain erittäin painavista syistä. Yleisön itsensä julkaisemia kommentteja tai muita sisältöjä toimituksen on seurattava ja moderoitava tarkkaan. Esimerkiksi tietoon tulleet väkivaltaan tai syrjintää yllyttävät kommentit on viipymättä poistettava toimituksen julkaisukanavista.

Kolmanneksi ja ihan uudenlaisessa ohjeessa määritellään tilanteita, joissa toimituksen työtä rahoittaa ulkopuolinen taho. Uusissa ohjeissa todetaan: ”rahoittaja on tuotava esiin, mikäli se vaikuttaa aihepiirin valintaan. Journalistista sisältöjä koskevat ratkaisut on aina tehtävä toimituksessa rahoittajasta riippumatta.”

Neljänneksi uusissa kohdissa ohjeistetaan vaarallisia uutistilanteita. Toimitukset saattavat pyytää yleisöltä silminnäkijähavaintoja, tietoja tai kuvamateriaalia onnettomuus- ja rikospaikoilta. Tiedonhankinta ei saa vaarantaa kenenkään turvallisuutta, eikä myöskään häiritä pelastajien työtä, mikä on tehtävä yleisölle selväksi.

Journalistin ohjeet on haluttu säilyttää toimittajien työn ydintä yleispätevästi säätelevinä määritelminä riippumatta julkaisukanavasta tai teknologiasta, jolla sisällöt on tuotettu. Ohjeistuksen halutaan kestävän aikaa, eikä ohjeissa käytetä esimerkiksi sanoja tekoäly tai algoritmi.

Fakta

Kuka tahansa voi kannella

Yleisö voi kannella Julkisen sanan neuvostoon, jos katsoo median rikkoneen Journalistin ohjeita.

Journalistin ohjeet voi lukea Julkisen sanan neuvoston sivuilta https://jsn.fi, josta löytyvät myös uusien ja vanhojen ohjeiden vertailutaulukko.

Edellisen kerran Journalistin ohjeita päivitettiin laajasti vuonna 2005.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *