Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde järjestää maanantaina 4. marraskuuta virtuaalisen vanhempainillan sähkösavukkeiden käytön eli vapetuksen riskeistä.
Pohteen mukaan sähkösavukkeiden käyttö on Pohjois-Pohjanmaalla asuvien nuorten keskuudessa on lisääntynyt.
THL:n tekemän kouluterveyskyselyn mukaan vuonna 2023 Pohjois-Pohjanmaalla asuvista peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaista neljä prosenttia käytti sähkösavukkeita päivittäin. Vuoden 2021 kyselyssä näin ilmoitti vain 1,7 prosenttia.
Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista sähkösavukkeita käytti päivittäin niin ikään 4 prosenttia, kun kahta vuotta aiemmin heidän osuutensa oli 2,1 prosenttia.
Lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista sähkösavukkeita käytti päivittäin yksi prosentti, kahta vuotta aiemmin 0,3 prosenttia.
Pohteen mukaan vapetus voi olla monella tavalla haitallista.
Nuorten aivot ja muu elimistö kehittyvät vielä, joten nikotiiniriippuvuus syntyy helpommin ja vape-tuotteiden sisältämät haitalliset aineet voivat vaurioittaa kehittyviä kudoksia.
Sähkösavukkeiden nesteistä ja höyryistä on löydetty esimerkiksi asetaldehydiä ja formaldehydiä. Osa yhdisteistä on samoja syöpävaarallisia yhdisteitä, joita on tupakansavussa.
Sähkösavukenesteistä ja höyryistä on löydetty myös metalleja, kuten kromia, kuparia, lyijyä ja nikkeliä. Metalleja voi liueta erityisesti nestettä kuumentavasta vastuksesta.
Pohteen mukaan sähkösavukkeen käytön yleisimpiä terveyshaittoja ovat nielun ja suun alueen ärsytys, pääkipu, yskä ja pahoinvointi. Käyttö altistaa myös astman hankaloitumiselle.
Sähkösavukkeiden käyttö haittaa keuhkojen normaalia toimintaa ja edesauttaa myös sydän- ja verisuonitaudeille sekä hengityssairauksille altistavien solumuutosten syntyä.
Vakavimmillaan vapetus voi aiheuttaa hengenvaarallisen keuhkoreaktion, evalin.
– Suomessa on ollut yksittäisiä tapauksia. Maailmalla se on johtanut myös kuolemiin, keuhkolääkäri Terttu Harju Oulun yliopistollisesta sairaasta sanoo tiedotteessa.
Terveyshaittojen lisäksi nuorten vapetukseen liittyy myös huumausainekaupasta tuttuja elementtejä.
– Velanperintää, pakottamista, kiskontaa, laittomia uhkauksia, väkivaltarikoksia sekä omaisuus- ja vahingontekorikoksia. Huolestuttavaa nuoren kannalta on se, että hän ajatuu toimimaan porukoissa, joissa myös muiden päihteiden hankkiminen on mahdollista, vanhempi rikoskonstaapeli Mikko Sjöberg Oulun poliisilaitokselta Raahesta kertoo.
Virtuaalinen vanhempainilta on osa ehkäisevän päihdetyön viikkoa, jota vietetään 4.-10. marraskuuta. Viikon teemana ovat vapet ja nikotiinipussit.
Vanhempainilta järjestetään 4. marraskuuta kello 17.30–18.30. Asiantuntijoina tilaisuudessa toimivat Saima Himanka Ehyt ry:stä ja vanhempi rikoskonstaapeli Mikko Sjöberg Oulun poliisilaitoksen Raahen seudun ankkuritiimistä.
Tapahtuman osallistumislinkki löytyy Pohteen tapahtumakalenterista.